Bedrijven en consumenten moeten zo snel mogelijk de tien tot vijftien miljard euro terugkrijgen die de afgelopen jaren via lastenverzwaringen zijn 'afgepakt'. 

De voorgenomen drie tot vijf miljard euro aan lastenverlichting die het kabinet voorziet door het fiscale stelsel te hervormen, is onvoldoende.

Dat stelde althans voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer maandag tijdens een debat in Amsterdam, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De Boer zegt in de ochtendkrant dat de lasten voor burgers en bedrijven tijdens de crisis met 35 miljard euro zijn verhoogd. Die beoogde lastenverlichting is volgens hem dan ook 'een verschrikkelijk laag bedrag'.

Grote bedragen

Bestedingen moeten door de extra lastenverlichting weer worden aangejaagd, betoogt De Boer. "De lastenverlaging die het kabinet gaat doorvoeren, moet echt zijn. Dus grote bedragen en niet alleen maar schuiven met belastingposten."

De Boer vindt dat moet worden gesneden in zorgkosten en sociale zekerheid om de lasten te verlichten. Financieren van lastenverlichting door de btw, de vermogensbelasting of de vennootschapsbelasting te verhogen, vindt de werkgeversvoorman geen goed plan. Ook vindt De Boer dat het kabinet pensioengeld moet aanwenden om problemen op de huizenmarkt aan te pakken.