Insectenbedrijf Insect Europe wil verder groeien, zowel in als buiten Nederland.

Het moederbedrijf van onder meer webwinkel Delibugs, die eetbare insecten verkoopt, wil daarom vanaf maandag geld ophalen via crowdfundingplatform Symbid. In totaal moet er twee ton worden binnengehaald.

Naast Delibugs exploiteert Insect Europe ook diervoedermerk Bugsforpets, dat hondenbrokken met insecten wil gaan introduceren. De onderneming heeft een eigen insectenkwekerij in Lelystad.

"We richten ons primair op Europa, via de website verkopen we nu ook al in heel Europa", laat oprichter Ger van der Wal weten. "Maar als de wetgeving hier niet snel genoeg gaat, zullen we ook buiten Europa actief worden. In China bijvoorbeeld zijn al wet afzetmogelijkheden en ook de Verenigde Staten zijn geïnteresseerd."

Gevriesdroogd

In Europa zijn insecten nog geen goedgekeurd voedingsmiddel. Met uitzondering van België, daar mogen sinds kort insecten worden verkocht en gegeten. In Nederland wordt het eten van insecten alleen toegestaan als deze gevriesdroogd zijn.

Voor diervoeding zijn de eisen minder streng. Binnen een paar weken hoopt Insect Europe onder het merk Bugsforpets hondenvoer op de markt te brengen. Er zijn al snacks van dit merk verkrijgbaar. Op termijn moet er ook kattenvoer bijkomen.

Zodra insecten voor menselijke consumptie volledig zijn goedgekeurd, hoopt Van der Wal zijn beestjes ook te kunnen slijten aan bijvoorbeeld de bakkerijwereld en de vleesindustrie. "Insecten kunnen een alternatieve eiwitbron vormen. Eerst moeten we nu opschalen."

Gat in de markt

DeliBugs is opgericht in 2011, toen Van der Wal op een feestje in aanraking kwam met het eten van insecten. Van der Wal zag een gat in de markt en lanceerde een webshop.

Via de webshop worden onder meer lolly's met meelwormen, snoeprepen met vlinders erin en energierepen met vermalen krekel verkocht.

Insect Europe hoopt zijn producten ook in de supermarktschappen te krijgen. Eén supermarktketen zou al interesse hebben getoond.

Insectenworden gezien als een gezonde, duurzame en veilige voedselbron. Ze kunnen dienen als eiwitvervanger, verrijker of worden verkocht als heel product. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN ziet het eten van insecten als een goed middel tegen voedselschaarste en klimaatopwarming.

DeliBugs wil iiiii-factor uit insecten halen