Patatfabrikant Farm Frites gaat met een Chinese partner een fabriek bouwen in China, bij de stad Chifeng in de provincie Binnen-Mongolië.

Het Nederlandse familiebedrijf uit het Zuid-Hollandse Oudenhoorn sloot hiertoe donderdag een overeenkomst met het Chinese aardappelbedrijf Linkage.

De partners richten een gezamenlijke onderneming op die de fabriek gaat neerzetten. Linkage neemt voor 75 procent deel, Farm Frites voor 25 procent. In totaal gaat het om een investering van 80 miljoen euro. Er komen 260 mensen te werken.

"In de samenwerking zijn wij verantwoordelijk voor de technologie en de kennis en kunde over patat, terwijl Linkage de grondstoffen levert", laat een woordvoerder van Farm Frites weten aan NU.nl.

Fastfood

Chinezen eten al jaren frites, bij fastfoodketens als McDonald's en KFC, maar ook thuis. "Wij richten ons op het topsegment binnen zowel de supermarkten in China als bij de fastfoodketens", aldus de zegsman.

Farm Frites exporteert al patat naar de op een na grootste economie ter wereld, maar had er nog geen productielocatie.

De fabriek gaat naar verwachting in 2017 open en krijgt een capaciteit om jaarlijks 70.000 ton patat te produceren. "De totale markt voor frites in China bedraagt momenteel zo'n 350.000 ton per jaar", aldus de woordvoerder. Aanpassingen aan het eindproduct zijn niet nodig. "Ze eten gewoon dezelfde frites."

Farm Frites produceert jaarlijks 500.000 ton patat. Het familiebedrijf heeft fabrieken in onder meer Egypte, Polen en Argentinië. De onderneming telt circa 1.500 werknemers en draait een jaarlijkse omzet van rond de 350 miljoen euro.