De brede aanpak van het nieuwe Deltaplan dat vandaag is gepresenteerd, is een visitekaartje voor de expertise van de Nederlandse watersector.

Dat stelt directeur Lennart Silvis van Netherlands Water Partnership tegenover NUzakelijk in een reactie op het plan.

"Het Deltaplan is niet alleen belangrijk voor onze veiligheid, maar ook omdat de Nederlandse delta-aanpak een wereldwijd exportproduct is", aldus Silvis.  

Nederland gaat de komende dertig jaar zo’n 20 miljard euro steken in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en om te zorgen voor voldoende zoet water.

Het nieuwe plan voorziet er onder meer in dat er in het deltagebied rond Rotterdam steviger dijken komen. Ook wordt in het Rivierengebied flink geïnvesteerd in stevigere dijken. Van de in totaal 3.700 kilometer aan dijken in Nederland, moet minstens 1.500 kilometer worden aangepakt.

Voorbeeld

"Nederland wordt wereldwijd gezien als voorbeeld, jaarlijks ontvangen we vele internationale journalisten en delegaties die komen kijken hoe we het hier in Nederland regelen. Voor ons is ruimte voor innovatieve en aansprekende projecten dan ook van belang. We moeten bewijzen dat we voorop blijven lopen", aldus Silvis.

"Wij zijn blij met de aandacht voor internationale samenwerking. Zo kunnen we laten zien dat de aanpak wereldwijd toegepast kan worden."

De watersector is een van de negen topsectoren die Nederland kent. Het streven is om de toegevoegde waarde van de Nederlandse watersector in de periode tot 2020 te verdubbelen.

Volgende week vindt in Rotterdam de internationale conferentie 'Delta's in times of climate change' plaats, waar onder meer twaalf randvoorwaarden voor een duurzame delta-aanpak bekend worden gemaakt.