Het kabinet investeert vanaf 2018 13 miljoen euro per jaar extra in de Nederlandse ruimtevaartindustrie.

Nederlandse ondernemers en wetenschappers kunnen daardoor blijven profiteren van ontwikkelingen in de Europese ruimtevaart.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Met het geld kunnen Nederlandse bedrijven meedoen met bijvoorbeeld de bouw van minisatellieten en van een waarschuwingssysteem voor zonnestormen en andere bedreigingen uit de ruimte.

Dankzij de extra investering blijft Nederland tussen de 90 en 100 miljoen per jaar investeren in de ruimtevaartsector. Eerdere voorgenomen bezuinigingen zijn in 2012 en 2014 ongedaan gemaakt.

De Nederlandse ruimtevaartsector omvat zo’n tachtig bedrijven en kennisinstellingen met een jaarlijkse omzet van in totaal 140 miljoen euro.

Dutch Space

"Dit is erg goed nieuws voor heel Nederland", zegt directeur Arnaud de Jong van Dutch Space, het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland, tegenover NU.nl. "Qua budgetten gaan we hiermee terug naar het niveau van 2010."

"Kijkend naar hightechproducten moet Nederland ervoor zorgen zijn positie op de mondiale markt te behouden. Die is erg competitief", aldus De Jong. "Nederland moet vooral blijven investeren om voorop te kunnen lopen."

Dutch Space is onderdeel van Astrium, de ruimtevaartdivisie van EADS. De onderneming levert onder meer zonnepanelen voor satellieten en lanceerstructuren.

"Dutch Space behoort op mondiaal niveau tot de Champions League op het gebied van zonnepanelen, twee derde van de ESA-satellieten is door ons voorzien van zonnepanelen."

Uiteindelijk worden alle investeringen van de overheid in de ruimtevaartindustrie ruimschoots terugverdiend, aldus De Jong. Hij hoopt dan ook dat de aangekondigde extra investering "een eerste stap, maar niet de laatste stap" is.

Dutch Space werkt nauw samen met andere Nederlandse bedrijven. Ook internationaal wordt er samengewerkt. "Geen land kan en wil het alleen doen als het aankomt op ruimtevaart", aldus De Jong.