De taxibranche heeft het moeilijk. Tussen januari en eind augustus zijn er 44 taxi-ondernemers failliet gegaan.

Als de negatieve trend zich doorzet, zijn er aan het eind van het jaar 66 taxibedrijven bankroet gegaan, een derde meer dan gemiddeld. Dat meldt faillissementsdossier.nl dinsdag.

De taxibranche had last van lagere prijzen door toegenomen concurrentie. De omzetten daalden bovendien doordat door bezuinigingen op de zorg steeds minder mensen in aanmerking komen voor zorgvervoer.

Per week rijden taxi's zo'n 650.000 zorgritten voor passagiers met een zorgbehoefte. Dat is twee derde van het totale aantal ritten.

Uber

De impact van taxidienst Uber, waarbij particulieren met hun eigen auto voor taxi kunnen spelen, heeft weinig te maken met het omvallen van het hoge aantal taxibedrijven, meldt branchevereniging KNV Taxi aan de site.

Veel chauffeurs beschouwen de dienst, waarbij passagiers via een app een taxi kunnen bestellen, als oneerlijke concurrentie, maar desondanks is "de concurrentie van deze nieuwkomer vooralsnog te verwaarlozen".

Faillissementen

De problemen in de branche steken schril af tegen de daling in het aantal bedrijven en instellingen dat in totaal bankroet ging.

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in de eerste acht maanden van dit jaar gedaald met 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

In totaal gingen 6.832 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) over de kop.

Bouw

De website schrijft de daling toe aan de iets verbeterde economische omstandigheden. Dat is vooral zichtbaar in de bouw, een conjunctuurgevoelige sector.

Hier daalde het aantal faillissementen met bijna 40 procent tot 725. Er gingen veel minder schilders en installateurs onderuit. Ook halveerde het aantal failliete projectontwikkelaars.