Kinderopvangorganisatie SWK wil dat de curator van de failliete branchegenoot Estro terugtreedt. 

Bij branchegenoten van de onlangs failliet gegane kinderopvangorganisatie Estro, bestaat grote kritiek op de manier waarop de doorstart van het bedrijf is geregeld.

''Dit voelt als concurrentievervalsing'', zegt directeur Ad Doorneveld van de SWK Groep. ''Wij hebben nu te maken met een concurrent op de markt die geheel opgeschoond is.'' Het bedrijf had serieuze interesse in een overname. Dat bevestigt het bedrijf woensdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad .

SWK vindt dat de curator de afwikkeling van het faillissement van Estro in juli verkeerd heeft aangepakt en wil een onafhankelijk onderzoek. Dat betekent volgens hem dat de curator van Estro moet terugtreden, omdat die zelf bij de doorstart betrokken is.

Doorstart

De curator besloot in juli tot een flitsfaillissement, waardoor er een heimelijke doorstart kon worden gedaan. In zo'n constructie wordt de doorstart al voorbereid voordat een bedrijf failliet is verklaard. Eerder sprak ook vakbond Abvakabo FNV zich al uit tegen een zogenoemde pre-pack.

SWK vindt dat het door de actie van de curator buitenspel is gezet. Het bedrijf was naar eigen zeggen bereid meer te betalen dan de 5,5 miljoen euro waarvoor Estro verkocht werd. SWK had bovendien meer vestigingen open kunnen houden, zegt het bedrijf in de krant.

Curator

De curator van Estro, advocaat Wouter Jongepier, laat in een reactie weten dat hij niet op de hoogte was van de interesse van SWK in Estro.

Hij werd, zo schrijft Jongepier in zijn reactie, geadviseerd dat "slechts twee concurrenten een omvang zouden hebben die hun in staat stelde de beoogde doorstart te kunnen uitvoeren. SWK behoorde daar niet toe". 

Daardoor was Jongepier niet op de hoogte van de interesse van SWK. Hij schrijft "daaromtrent nader onderzoek te verrichten". 

Doorgaan

Op vrijdag 20 juni was duidelijk dat geen van de benaderde concurrenten een bieding zou doen. De stille bewindvoerder besloot daarop de beoogde doorstart door te laten gaan, zodat het niet zou komen tot een ongecontroleerd faillissement. 

Na onderhandelingen vond de curator dat de overeenkomst die bij doorstart werd gesloten "een goede koopsom bevat voor het overgenomen deel van de activa en goodwill van Estro", maar ook dat dit een beter alternatief was voor een faillissement en tevens de minst slechte oplossing was voor alle betrokken partijen.

HIG

Estro ging uiteindelijk begin juli failliet en maakte als Smallsteps direct een doorstart onder de vleugels van de oude eigenaar, de Britse investeerder HIG. De overname werd al voorbereid voordat Estro failliet ging. Bij de doorstart werden ongeveer 130 van de 250 filialen van Estro niet overgenomen en verloren duizend van de 2.600 werknemers hun baan.

De gang van zaken rondom Estro zorgt al langer voor kritiek. Vorige maand startte Abvakabo FNV een juridische procedure tegen Smallsteps. De bond stelt dat er misbruik is gemaakt van het faillissementsrecht om zo op goedkope wijze werknemers te kunnen ontslaan.