De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat een onderzoek doen naar het bijzonder beheer door banken. 

Dit zijn de afdelingen bij banken die zich ontfermen over de ondernemers, veelal in het midden- en kleinbedrijf die niet meer aan hun afspraken met de bank kunnen voldoen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën kondigt het onderzoek ("een verkenning") maandag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

De verkenning naar bijzonder beheer wordt onderdeel van een vervolgonderzoek door AFM op het gebied van de dienstverlening door banken bij onder meer de kredietverlening aan bedrijven.

De AFM is ook bezig met een onderzoek naar de kwaliteit van het advies bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen door zelfstandigen, aldus Dijsselbloem.

'Opmerkelijk'

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is blij met het onderzoek, maar noemt de aankondiging van de minister tegelijk opmerkelijk. ''In april was een onderzoek volgens de minister niet nodig. Kennelijk ziet men nu aanleiding om het toch breder te bekijken.''

Van Hijum wil meer weten over wat het onderzoek inhoudt. Volgens hem is de manier waarop de "intensive care afdelingen" van banken omgaan met mkb'ers in de problemen zeer ondoorzichtig en zijn hun maatregelen niet altijd proportioneel.

Afhankelijk

Zo kunnen banken reorganisaties of hertaxaties eisen of zelfs de kredietovereenkomst opzeggen, waardoor een bedrijf vaak failliet gaat.

Ondernemers zouden de eisen van de bank ook niet voor de rechter durven aanvechten, omdat ze veelal volledig afhankelijk zijn van hun bank.

Volgens Van Hijum valt inmiddels 20 procent van de mkb'ers onder bijzonder beheer, wat de ontwikkeling van het mkb en het herstel van de Nederlandse economie remt. Van Hijum wil er binnenkort in de Tweede Kamer een hoorzitting over houden.