Private verzekeraars zien hun marktaandeel in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor het eerst sinds het openstellen van de markt in 2007 teruglopen. 

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de publieke uitkeringsinstantie UWV.

Hun marktaandeel voor de zogenoemde WGA-verzekering is dit jaar afgenomen van 51 tot 46 procent van de loonsom. En volgend jaar daalt dit naar verwachting verder naar 43 procent.

Verscheidene verzekeraars staken een paar jaar geleden in op lagere WGA-premies dan het UWV. Toen zijn veel werkgevers overgestapt, zegt Jan Maarten van Sonsbeek, premie-expert bij UWV.

Nu komen de verzekeraars er achter dat hun premies eigenlijk te laag waren en worden deze weer verhoogd. Daarom kiezen veel werkgevers nu opnieuw voor een publieke verzekering.

Omgekeerde beweging 

Op dit moment zijn 78.000 werkgevers voor de WGA van hun personeel verzekerd bij private verzekeraars. Vorig jaar waren dat er nog 85.000. De gezamenlijke loonsom daalde van 97 naar 89 miljard euro.

Bij ziektewetverzekeringen (ZW-flex) is een omgekeerde beweging zichtbaar, aldus het UWV. Daar is het marktaandeel van verzekeraars juist toegenomen van 6 naar 24 procent. Voor volgend jaar wordt een verdere toename naar 34 procent verwacht. Werkgevers kunnen hier namelijk pas sinds kort kiezen tussen publiek en privaat verzekeren. Inmiddels zijn 5.300 werkgevers privaat verzekerd, met een totale loonsom van 47 miljard euro.