Spanje zal de ''meedogenloze oorlog tegen de werkloosheid'' verder opvoeren, zodat uiteindelijk ''alle Spanjaarden'' kunnen profiteren van het economisch herstel. 

Dat belooft de premier Mariano Rajoy zondag bij de opening van het Spaanse parlementaire jaar. Nog altijd zit bijna een kwart van de Spaanse beroepsbevolking zonder werk.

Rajoy zegt dat de Spaanse economie nog altijd goed herstelt van de diepe crisis van de laatste jaren. Maar de werkgelegenheid groeit volgens de critici traag.

De werkloosheid is vorig kwartaal wel gedaald naar het laagste niveau in twee jaar tijd. Tussen april en juni zat 24,5 procent werkloos thuis. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het percentage nog op 25,9 procent.

De werkloosheid is mede gedaald vanwege seizoensgebonden werk. Omdat het om tijdelijk werk gaat, is een deel van de afname dus ook tijdelijk van aard.

Groei

Om te onderstrepen dat het kabinet nog altijd van een opgaande lijn uitgaat, meldt de minister-president dat de groeiramingen de komende tijd verhoogd zullen worden.

De Spaanse economie groeide in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,6 procent ten opzichte van de eerste drie maanden. Dat was vooral te danken aan een opleving van de binnenlandse consumptie. Het herstel leunde eerder met name leunde op de export. 

De daling van het gemiddelde prijspeil in Spanje in de afgelopen maanden baart economen wel zorgen, omdat dit het herstel kan bedreigen.