De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble werkt aan een alternatief plan voor tolheffing op de Duitse wegen. 

De minister wil dat niet alleen buitenlanders tol betalen voor het gebruik van Duitse wegen, maar ook de Duitsers zelf. Dat schrijft het tijdschrift Der Spiegel zaterdag.

Schäuble (CDU) wil een alternatief voor het controversiële plan van minister Alexander Dobrindt (CSU) van Verkeer.

Dobrindt wil tol heffen op alle Duitse wegen, maar Duitse autogebruikers tegemoetkomen in de motorrijtuigenbelasting.

Discriminatie

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu sprak Duitsland hier eerder op aan. Ze heeft eurocommissaris Siim Kallas gevraagd te onderzoeken of de maatregel door de beugel kan. Volgens Nederland is de tolheffing op alle Duitse wegen discriminerend voor niet-Duitse automobilisten.

Kallas concludeerde vervolgens dat het compenseren van Duitsers via de wegenbelasting in strijd is met het Europese verbod op discriminatie. 

De plannen hebben niet alleen tot ophef in Nederland geleid, maar ook in Duitse deelstaten langs de Nederlandse grens. Bondskanselier Angela Merkel sprak in juli nog haar steun uit voor het oorspronkelijke tolplan.

Bedrijven

Schäuble wil nu dat bedrijven meer investeren in de aanleg en het onderhoud van Duitse wegen. Dat zou de staat miljarden opleveren. Alleen investeerders zouden dan te zijner tijd in de tolheffingen tegemoet worden gekomen. Het tolplan van Dobrindt zou dan overbodig zijn.

De plannen van Schäuble passen niet in het coalitieverdrag van de huidige Duitse regering en kunnen pas worden uitgevoerd na de regeringstermijn van vier jaar.