Het leegstandspercentage van kantoren op de Amsterdamse Zuidas is in het eerste half jaar van 2014 gedaald naar 5,1 procent.

Dat is een historisch laag niveau, zo meldt vastgoedadviseur JLL vrijdag in de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor in opdracht van Dienst Zuidas. Aan het begin van dit jaar stond nog 6,5 procent van de kantoren leeg.

Met een leegstandspercentage van net boven de 5 procent presteert de Zuidas veel beter dan Amsterdam als geheel, met een percentage van 14,8 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op 14,3 procent.

In 2015 zullen de panden van advocatenkantoren Stibbe en NautaDutilh en het verf- en chemieconcern Akzo Nobel vanwege verhuizingen vrijkomen. Dit biedt weer nieuwe kansen voor grote en kleinere bedrijven om zich op de Zuidas te vestigen, aldus JJL.

Ondertunneling

"Wij verwachten straks met de ondertunneling van de A10, toevoeging van nieuwe winkels op het station en de verbeteringen van de openbare ruimte, dat het gebied ook in de toekomst in trek blijft voor zowel kleine als grote kantoorgebruikers", aldus Klaas de Boer, directeur van Dienst Zuidas.

Tijdens de eerste helft van 2014 vonden er in totaal zes transacties plaats op de Zuidas. De grootste was de aankoop van een verdieping van het kantoorgebouw 'Mahler 1000', dat nog in aanbouw is, door Chanel Inetrnational.

Banken en financiële instellingen blijven de grootste gebruikers op de Zuidas, gevolgd door rechtskundige en juridische dienstverleners.

Nederlandse bedrijven nemen 68 procent van de kantoren in beslag. De Verenigde Staten zijn goed voor 11 procent, evenals het Verenigd Koninkrijk.

Ondernemingen tellen gemiddeld 334 euro per vierkante meter aan huur neer voor kantoorruimte op de Zuidas.

'Kantoren moeten meer inspelen op zzp’er’