Supermarktketens Plus en Jumbo overwegen niet meer bij kassa's klanten te verleiden tot het kopen van snoep en repen. 

Maar heel concreet zijn de plannen nog niet. Dat schrijft het Algemeen Dagblad (AD) vrijdag. Lidl stelt dit najaar één snoepvrije kassa in per vestiging.

Zowel Plus als Jumbo geven aan om lange termijn te bekijken of snoep bij de kassa's kan worden vervangen door gezondere producten.

"Dit is zeker niet iets voor de korte termijn", zegt een woordvoerder van Plus tegen NU.nl. Beide ketens zeggen het thema "gezondheid" komend jaar hoog op de agenda te zetten.

Zeurkassa's

De krant deed een rondgang onder supermarktketens naar aanleiding van het besluit van Lidl in België en Aldi in Groot-Brittannië om te stoppen met zogeheten zeurkassa's.

Ouders hadden geklaagd dat de supermarkten hun kinderen tot te veel jengelen aanzetten tijdens het wachtmoment bij de kassa. In Zweden en Denemarken is snoepverkoop bij kassa's om die reden verboden, schrijft het AD.

Gezonde snacks

In plaats van snoep leggen de Belgische en Britse supers gezonde snacks in de schappen vlakbij de kassabanden. Lidl Nederland had al sinds 2012 schapruimte bij de kassa ingeruimd voor gezonde snacks. Maar er is ook nog steeds snoepgoed te krijgen.

Albert Heijn heeft overigens laten weten geen plannen te hebben om snoep te weren. De marktleider heeft snoepvrije kassa's wel getest, maar is daarvan teruggekomen. "Klanten vinden het prettig", aldus een woordvoerder in de krant.