Schiphol ziet ruimte om de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen volgend jaar april met ruim 5 procent te verlagen. 

Dat laat topman Jos Nijhuis vrijdag weten bij de presentatie van de halfjaarcijfers van het luchthavenbedrijf.
 
De voorgenomen tariefsverlaging is volgens Nijhuis ingegeven door de ''gezonde groei, beheerste kostenontwikkeling en lage rentestand''. Oplopende tarieven waren de afgelopen jaren vaak onderwerp van verhitte discussies tussen de luchthaven en zijn gebruikers.

Schiphol zag de omzet, exclusief het stuwende effect van de overname van een vastgoedfonds, in de eerste jaarhelft met 3,4 procent stijgen tot 672 miljoen euro. Daarvan kwam 405 miljoen euro, 6 procent meer dan vorig jaar, uit havengelden. De nettowinst bedroeg 127 miljoen euro, tegen 110 miljoen euro in de eerste helft van 2013.
 
De totale omzet lag met 712 miljoen euro bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. Schiphol heeft in de eerste helft van dit jaar 25,7 miljoen passagiers over de vloer gehad, 4 procent meer dan een jaar eerder. Er werd ruim 9 procent meer vracht verwerkt.

Vliegtuigbewegingen

Schiphol telde in het eerste halfjaar 2,6 procent meer vliegtuigbewegingen. Daarmee houdt de toename van drukte in de lucht nog altijd geen gelijke tred met die in de terminal. Desondanks benadrukt het luchthavenbedrijf opnieuw de noodzaak van uitbreiding van Lelystad Airport, dat in de toekomst een deel van het vakantieverkeer moet opvangen.
 
Het stijgend aantal reizigers vertaalde zich tevens in hogere parkeeropbrengsten. Passagiers gaven evenwel minder geld uit in de winkels achter de douane, gemiddeld 14,79 euro tegen 16,23 euro een jaar eerder. De totale winkelverkopen daalden met 7 procent.
 
Het resultaat uit de deelnemingen van Schiphol in buitenlandse luchthavens halveerde ruimschoots, van 40 miljoen naar 18 miljoen euro. Dat kwam vooral door afschrijvingen op rentederivaten van Brisbane Airport in Australië.

'Uitbreiding Europese luchthavens nodig' | Vliegveld Lelystad moet Schiphol ontlasten