Zuivelgigant FrieslandCampina heeft een moeilijk eerste halfjaar achter de rug, mede door ongunstige marktomstandigheden in Europa, Indonesië en Vietnam.

Bovendien werd er minder kaas geëxporteerd naar Rusland. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

De nettowinst daalde in de eerste 6 maanden van het jaar met bijna 37 procent tot 104 miljoen euro. Het nadelige valuta-effect van de dure euro ten opzichte van veel buitenlandse valuta's drukte de winst met 44 miljoen euro. De omzet groeide in de eerste jaarhelft wel, met 3,5 procent tot 5,71 miljard euro.

Melk

''De combinatie van een sterke euro, een hoge melkprijs, een daling in de afzet in een aantal Aziatische markten en de algemene politieke onrust speelden FrieslandCampina in het eerste halfjaar parten. Desondanks is de omzet verder toegenomen door hogere verkoopprijzen'', aldus FrieslandCampina-topman Cees ’t Hart in een toelichting. In China, Hongkong en op de Filipijnen werd de sterkste omzetgroei geboekt.

FrieslandCampina waagt zich niet aan een concrete winstverwachting voor heel 2014, mede door de Russische boycot van levensmiddelen. ''In een aantal Europese landen zullen de markten nog onder druk blijven staan.

Als gevolg van de Russische blokkade van zuivelproducten zullen alternatieve producten en afzetmarkten gevonden moeten worden ter compensatie van het volume melk dat vooral als kaas naar Rusland werd geëxporteerd'', aldus de onderneming.

FrieslandCampina exporteerde vorig jaar voor ongeveer 190 miljoen euro naar Rusland.