Thuiszorgmedewerkers in drie gemeenten in Flevoland en Overijssel hoeven niet te vrezen dat ze begin volgend jaar zonder baan zitten. 

Dat stelt verantwoordelijk wethouder Dieke Frantzen van de Overijsselse gemeente Steenwijkerland. "Het werk blijft, maar wordt anders georganiseerd", zegt ze desgevraagd. "Dat is wel onze intentie."

Het thuiszorgpersoneel is nu nog in dienst bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) uit Emmeloord. De zorginstelling levert vrijwel alle thuiszorg in Steenwijkerland en de gemeenten Noordoostpolder en Urk.

Omdat de drie gemeenten het contract met de instelling niet hebben verlengd, kan ZONL naar eigen zeggen niet anders dan mensen ontslaan.

Maar na hun vertrek bij de zorginstelling blijft er werk voor de ongeveer 360 zorgmedewerkers, meent Frantzen. De thuiszorgers kunnen via een nog op te tuigen bemiddelingsbureau direct voor de hulpbehoevenden aan de slag, legt ze uit. "Zo houden mensen hun zorg. Dat is het belangrijkste."

Rechtspositie

Aan loon hoeven de thuiszorgers in de nieuwe constructie niet of nauwelijks in te boeten. "Maar we moeten wel knabbelen aan de rechtspositie", zegt ze. Zo kan er qua arbeidsvoorwaarden wel het een en ander veranderen. "En dat is natuurlijk nooit leuk", aldus Frantzen.

Maar een nieuw contract met ZONL, zoals vakbond Abvakabo FNV eist, is onhaalbaar. Volgens de wethouder zijn de drie gemeenten al bijna een jaar in gesprek met de zorginstelling. Waar gemeenten moeten bezuinigen op de huishoudelijke hulp, wil de zorginstelling juist meer geld hebben. "Dan kom ik in de problemen", legt Frantzen uit.

Toch heeft de wethouder er begrip voor dat ongeveer honderd thuiszorgmedewerkers de komende tijd verdergaan met actievoeren. Op die manier vragen ze aandacht voor de problemen in de sector.

"Maar ik kan aan zo'n besluit niets veranderen", aldus Frantzen. "Dat is besloten door het parlement."