De acties van thuiszorgmedewerkers uit drie gemeenten in Flevoland en Overijssel houden aan 'zolang het moet'. Dat hebben zo'n honderd actievoerders maandag laten weten aan een van de verantwoordelijke wethouders.

Het zorgpersoneel wil dat de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland terugkomen van hun besluit thuiszorg af te schaffen, zo meldt Abvakabo FNV dinsdag.

De thuiszorgmedewerkers hebben daarom een actiecentrum geopend in het gemeentehuis in Steenwijk, van waaruit zij de komende tijd actie blijven voeren. Ook de afgelopen maanden werd meermaals actiegevoerd.

De actievoerders willen dat de gemeenten in ieder geval volgend jaar nog thuiszorg aanbieden, zodat er voldoende tijd is om een oplossing te vinden.

Schoonmaakondersteuning

De drie gemeenten willen op 1 maart 2015 stoppen met het aanbieden van huishoudelijke zorg. Wat dan overblijft is volgens Abvakabo 'summiere schoonmaakondersteuning'.

Bij die veranderingen raken 361 thuiszorgmedewerkers hun baan kwijt en verliezen duizenden ouderen 'de zorg die zij hard nodig hebben', zo foetert de bond.

"Hier in Flevoland, maar ook in de rest van Nederland zien we dat de bezuinigingsdrift van gemeenten veel kapot maakt", zo stelt onderhandelaar Riek van Kampen van Abvakabo in een verklaring.

"Er is genoeg geld en er is werk. Waarom besluiten de gemeenten dan toch om de zorg af te breken en medewerkers en kwetsbare mensen te duperen?"