De Chinese markt is voorlopig nog geen alternatief voor de Nederlandse paprika, nu de groente- en fruithandel met Rusland bijna helemaal stil ligt vanwege het handelsconflict.

Dat zegt Gert Mulder, directeur van het groenten en fruit handelsplatform GroentenFruit Huis, tegen NU.nl.

Er wordt sinds twee jaar onderhandeld tussen de twee landen om hierover handelsafspraken te maken.  

"We zitten helemaal aan het begin van dat proces, de komende anderhalf jaar zit daar nog geen beweging in. Het is een diplomatieke omgeving waarin je niet zomaar wild in rond wilt springen."

Veel groenten en fruit mogen Rusland niet meer in vanwege de boycotmaatregelen die onder andere tegen veel Europese landen en de Verenigde Staten zijn ingesteld in een reactie op sancties vanuit het westen.

De deur is niet helemaal dicht voor sommige producten. Zo zijn er nog Nederlandse paprika's beschikbaar, maar de prijs is wel verdubbeld, zei Niels Smeets van de Universiteit Leuven eerder tegen NU.nl.

Eisen

Er wordt daarom gekeken naar alternatieve afzetmarkten, maar die zijn niet zomaar gevonden. Voordat een nieuw product voet krijgt op Chinese bodem, moeten er eerst onderzoeken worden afgerond en afspraken worden gemaakt.

Mulder: "Er worden bij dit soort zaken altijd veel eisen gesteld. Eerst dien je een verzoek in dat je de markt wilt betreden, daarbij moet je je houden aan meerdere protocollen.  Als dat verzoek wordt gehonoreerd volgt er een technische analyse."

Zo kan het voorkomen dat sommige beestjes in Nederland op paprika's geen probleem vormen, maar in China willen ze die niet zien. Wat volgt is een uitwisseling van meerdere rapporten.

"Dat technisch onderzoek tussen Nederland en China is dit voorjaar afgerond, het duurt daarna nog een paar jaar voordat de export ook echt begint", zegt Mulder.

Peer   

Hoe delicaat het proces is, illustreert de export van Nederlandse peren naar het Aziatische land. In 2008 werd er voor het eerst gesproken over de uitvoer van dit fruit. "We zitten nu in de allerlaatste fase waarin het eventueel mogelijk wordt om aan het einde van dit jaar peren te exporteren naar China", zegt Mulder.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is het de verwachting dat er jaarlijks voor 15 miljoen euro aan peren wordt verhandeld.

Als het zover is dat de Nederlandse paprika's naar de één na grootste economie ter wereld mogen vertrekken, tikt het wel direct aan. De directeur van Frugi Venta schat dat de handel in eerste instantie een omvang heeft van "tientallen miljoenen euro's per jaar."

Elk jaar gaat er volgens het ministerie van Economische Zaken voor zo'n 1,5 miljard euro aan agrarische producten naar China en Hong Kong.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Lijst van producten die Rusland boycot