Grootwinkelbedrijven als Hema, Bijenkorf, Albert Heijn (AH) en Bart Smit worstelen met de uitmonstering van Zwarte Piet en de winkelinrichting in de sinterklaasperiode.

De voorbereidingen voor de belangrijke verkoopperiode zijn begonnen en zijn voor vele winkelketens reden aanpassingen te doen. Wat die wijzigingen zijn, houden zij echter voor zich.

AH en Bart Smit zeggen geen onderdeel te willen worden van het maatschappelijke debat over Zwarte Piet.

Hema zegt de discussie rond Zwarte Piet op de voet te volgen. ''Vooruitlopend op welke uitkomst dan ook, hebben we besloten om voor dit jaar nog vast te houden aan Sint en Piet'', aldus het concern. ''Wel zijn enkele aanpassingen gedaan aan verpakkingen''.

Hema

Volgens het actiecommité Malle Piet schrijft Rob Heesen, verkoopdirecteur van Hema, in een e-mail aan een klant dat vrijwel geen enkele Zwarte Piet meer op de verpakking te zien zal zijn. Verder zou worden betreurd dat alle artikelen mét afbeelding van Zwarte Piet reeds zou zijn ingekocht.

Hema bevestigt dat Heesen ''contact heeft gehad met een klant die zich niet heeft voorgedaan als lid van een comité'', waarmee het bedrijf suggereert dat de mail daadwerkelijk bestaat.

Het bedrijf wil verder niet ingaan op de inhoud van de e-mail. Hema zegt dat het "officiële standpunt" is dat voor 5 december alles is ingekocht. ''En over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen.''

Ban

Op sociale media en in de politiek wordt heftig gereageerd op het uitgelekte bericht als zou Hema Zwarte Piet in de ban hebben gedaan. Op website GeenStijl wordt opgeroepen tot een boycot.

Het bedrijf benadrukt in een statement dat ze de maatschappelijke discussie blijven volgen en eventuele regelgeving die daaruit volgt te respecteren. "Hema doet Piet niet in de ban. Er zijn nog steeds Pieten te vinden in het assortiment."

Geschenkpapier

De middenstand is volgens fabrikanten van geschenkpapier nog niet zo ver om Zwarte Piet in de ban te doen. De bestellingen voor cadeaupapier met Sint én Zwarte Piet komen gewoon binnen, bevestigt directeur Dave Adriaans van Decoma Verpakkingen in Lieshout. ''We merken geen verandering in bestellingen van onze klanten.''

Detailhandel Nederland laat weten geen signalen vanuit de achterban te hebben gehad. "We volgen natuurlijk wel de discussie. We willen vooral dat Sinterklaas een leuk feest is en nemen geen stelling", aldus directeur Sander van Golberdinge.

Bijenkorf zegt dat de klimpieten als vanouds de lichthal van de vestiging in Amsterdam zullen sieren. Het uiterlijk van Zwarte Piet wordt volgens de Bijenkorf aangepast in lijn met aanbevelingen van Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Het centrum pleit na onderzoek voor kleinschalige experimenten en aanpassingen, onder meer in Amsterdam.

Hoe de pieten eruit moeten zien, blijft echter onduidelijk. 

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet