Minder bedrijven gestart in eerste helft 2014

Er zijn in de eerste helft van dit jaar 2 procent minder bedrijven gestart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit meldt ING.

In totaal zijn er in de eerste zes maanden van 2014 ongeveer 68.000 ondernemers begonnen met een bedrijf.

De daling was even hoog in de afzonderlijke kwartalen van 2014. Zowel in het eerste als het tweede kwartaal daalde het aantal starters met 2 procent.

Ten opzichte van het gemiddelde over een aantal jaren, blijft het aantal starters hoog. De bank zegt wel te verwachten dat het aantal starters laag zal blijven.  

Economische groei

Volgens de analisten is de verwachte economische groei voor dit jaar nog te “fragiel” om “de ‘klassieke’ ondernemer over de streep te trekken een eigen bedrijf te beginnen”.

Gekeken per sector valt vooral op dat in de horeca en de bouw meer bedrijven zijn gestart in de eerste helft van 2014. Ook de industrie, zoals bijvoorbeeld meubelmakers of installateurs van machines en apparaten, trekt weer meer starters. 

Groothandel

De daling van het aantal starters was het grootst in de groothandel, gevolgd door onderwijs en zakelijke dienstverlening.

Van de top vijf provincies met het grootste aantal starters, Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland, stijgt het aantal starters alleen in Noord-Holland en Utrecht.

Utrecht zag de grootste stijging met een toename van 5 procent. In Noord-Brabant daalde het aantal starters het meest met 8 procent.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie