De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kondigt een controle bij een bedrijf steeds vaker aan. 

Dat laat een woordvoerster weten naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De ILT is verantwoordelijk voor de inspectie van onder andere asbestgerelateerde bedrijven, woningcorporaties en transportbedrijven. 

Sinds de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de VROM-inspectie in 2012 werden samengevoegd, is de werkwijze van de ILT aangepast.

De controles worden steeds vaker aangekondigd, omdat bedrijven dan bijvoorbeeld de administratie kunnen klaarleggen en belangrijke werknemers aanwezig zijn.

Als de inspectie vermoedt dat er sprake is van een overtreding of fraude, wordt een controle meestal niet aangekondigd. Datzelfde geldt als de ILT controleert op de weg, in de scheepvaart, op het spoor en in de luchtvaart; ook die inspecties worden zelden aangekondigd.

Autoritair

Niet alle inspecteurs zijn blij met de aangekondigde inspecties, weet de ILT. ''Over de werkwijze wordt veelvuldig gesproken met de inspecteurs. Er wordt onder meer uitleg gegeven waarom de directie bepaalde beslissingen neemt."

"De directie weet dat niet iedereen tevreden is met de ingeslagen weg en begrijpt dat daardoor enkele inspecteurs deze manier van leiding geven als autoritair ervaren. De directie blijft hierover in gesprek met de medewerkers.''

Het dagblad meldt dat medewerkers van de ILT zich "niet meer serieus genomen" zouden voelen. Ze zouden vrezen dat door het aankondigen van een bezoek "dingen worden weggewerkt".