Nederland kan de komende jaren ruim 2 miljard euro aan investeringen uit Brussel verwachten. 

De Europese Commissie stemde vrijdag in met een zogenoemde partnerschapsovereenkomst met Nederland.

Het geld moet de economische groei stimuleren en werkloosheid bestrijden, aldus een woordvoerster. Nederland kan tot 2020 rekenen op 1,4 miljard euro uit een speciaal ontwikkelingsfonds.

Daarnaast ontvangt Nederland 607 miljoen euro voor ontwikkeling van het platteland en 102 miljoen euro voor visserij en de maritieme sector. In de overeenkomst is vastgelegd hoe het geld het best kan worden gebruikt.

Impuls

''2 miljard euro betekent een stevige impuls voor de concurrentiekracht van Nederland. Dit geld gaan wij de komende jaren investeren in meer banen, innovatie door ondernemers en duurzame projecten voor de economie van morgen”, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

De Europees Commissaris voor regionaal beleid, Johannes Hahn, spreekt over een krachtig en strategisch investeringsplan. Nederland wordt ''op weg geholpen om in de komende 10 jaar banen en groei te creëren.''

Volgens hem zijn de Europese Commissie en Nederland samen vastbesloten de EU-financiering zo efficiënt mogelijk te besteden.

De Europese Commissie sloot de afgelopen maanden al partnerschapsovereenkomsten met andere EU-landen.