Rabobank, voorheen de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, heeft in een jaar tijd circa 11 procentpunten van zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt verloren.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die donderdag bekend werden gemaakt.

Eind juni 2013 had de bank nog een marktaandeel van 31 procent; eind 2013 lag dat percentage op 26 procent. Inmiddels is het marktaandeel gezakt naar 20 procent.

Zowel de lokale Rabobankkantoren als de dochteronderneming Obvion verloren marktaandeel, respectievelijk van 19,2 naar 15,9 procent en van 6,6 naar 4,2 procent. Het marktaandeel van de Friesland Bank is gedaald van 0,2 procent naar nihil.

Hypotheken

De hypotheekportefeuille kromp afgelopen halfjaar van 209,1 naar 207,6 miljard euro. Volgens de bank komt dat deels door 1,5 miljard euro aan extra aflossingen op betaalde hypotheken.

Ruim 20 procent van de portefeuille bestaat uit NHG-hypotheken en bijna een kwart uit aflossingsvrije hypotheken.

Marktleider

In mei werd bekend dat Rabobank in het eerste kwartaal van 2014 voor het eerst sinds lange tijd geen marktleider meer was op de hypotheekmarkt. IG&H volgt de hypotheekmarkt sinds 2006 en Rabobank was al die tijd marktleider.

Het marktaandeel van Rabobank daalde het eerste kwartaal met 0,3 procentpunt, terwijl het aandeel van ING het eerste kwartaal met 2,8 procentpunt steeg en daarmee de nieuwe marktleider werd.

Rabobank maakte eerder bekend zijn marktaandeel te willen verkleinen, van 30 naar 25 procent. Ook ING ambieerde geen groter martkaandeel en liet weten zich liever te focussen op producten waar hogere marges te behalen zijn.

ING pakt koppositie hypotheekmarkt | Rabo helpt door boycot getroffen klanten