De Rabobank gaat ondernemers die klant zijn bij de bank helpen wanneer zij in de financiële problemen komen door de Russische handelsboycot.

Dat zegt Rinus Minderhoud, bestuursvoorzitter van de Rabobank, in een toelichting op de halfjaarcijfers.

"Het is vanzelfsprekend dat bedrijven die in de kern gezond zijn op ons kunnen rekenen als zij in financiële problemen komen", zegt Minderhoud.

Onder 'in de kern gezond' verstaat de bank bedrijven die onder normale marktomstandigheden een gezonde bedrijfsvoering kunnen voeren.

De gevolgen van de Russische handelsboycot zijn direct zichtbaar bij de zakelijke relaties van de Rabobank in binnen- en buitenland.

Gesprekken

"Wij voeren intensieve gesprekken met de politiek en brancheorganisaties om tot een oplossing te komen", zegt Minderhoud. Hij noemt het goed dat er op Europees niveau maatregelen zijn genomen om de directe gevolgen te compenseren, maar er is volgens hem meer nodig.

Een van de maatregelen die de Rabobank neemt voor in de kern gezonde bedrijven, is het verlenen van extra krediet. Vooralsnog hebben nog niet veel bedrijven aangeklopt voor steun omdat de directe effecten even op zich laten wachten. De topman spreekt van "tientallen" kwekers op een bestand van enkele duizenden.

Maar de bank maakt zich wel zorgen. Begin augustus was al een forse prijsdaling te zien van groente en fruit op de Nederlandse markt. Minderhoud: "Het kan snel gaan. En dan moet het ergste nog komen vanwege de aanstaande nieuwe oogst."

Druppel

De hulp vanuit Europa die bestaat uit 125 miljoen euro noemt Bert Bruggink, financieel bestuurder bij de bank, een druppel op de gloeiende plaat. "Als je de volledige EU wil compenseren heb je enkele miljarden euro's nodig", zegt Bruggink.

Hij hoopt op aanvullende nationale maatregelen voor de sector. De Rabobank is hierover met de politiek in gesprek.

De food- en agrisector kon juist rekenen op een goed eerste halfjaar. Er zijn bij de Rabobank bijna geen nieuwe voorzieningen genomen. "We dachten voor de kwestie Rusland dat we hier bijna weer geld van konden vrijgeven", aldus Bruggink.

Schade

Het westen heeft economische sancties ingesteld tegen Rusland vanwege de aanhoudende onrust in het oosten van Oekraïne waar pro-Russische separatisten de dienst uitmaken. In een reactie daarop hebben de Russen een lijst met producten opgesteld die niet meer naar het land geëxporteerd mogen worden.

Dit raakt vooral de handel met groente, fruit, zuivel en vlees. De van oorsprong Boerenleenbank heeft traditiegetrouw veel klanten in de land- en tuinbouw. Telers van komkommers, paprika's en tomaten lopen bij een boycot van een jaar 150 miljoen euro mis. De perenexport wordt naar schatting voor zo'n 40 miljoen euro geraakt. De Rabobank financiert 85 procent van deze export.

De Utrechtse bank verwacht niet dat het handelsconflict verder escaleert waardoor het vertrouwen niet verder wordt aangetast. Gebeurt dit wel, kan het economisch perspectief voor 2014 en 2015 door de Rabobank naar beneden worden bijgesteld.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Lijst van producten die Rusland boycot