Het kabinet moet de bouwsector stimuleren door de 1,4 miljoen huurwoningen te verduurzamen en door de verlaagde btw van 6 procent op arbeidskosten bij woningonderhoud te verlengen.

Dat zegt Charley Ramdas, vice-voorzitter FNV Bouw.

De vakbond wil ook dat Nederland "als distributieland" een impuls voor de infrastructuur moet krijgen "om Nederland als exportland overeind te houden in de toekomst."

Ook kunnen gemeentes aan de slag met het investeren in zorgwoningen omdat nu steeds meer zorgcomplexen de deuren moeten sluiten, zo stelt Ramdas.

Btw

Vereniging Eigen Huis pleitte vorige week ook voor het verlengen van het verlaagde btw-tarief, terwijl diverse andere partijen een verlenging van de verruimde schenkingsvrijstelling wensen.

"Het is slechts een selecte groep mensen die van deze schenkingsregeling profiteert. Wij zijn voor verlengen van een generieke maatregel zoals het verlaagde btw-tarief op verbouwingen. Daar profiteert iedereen van en het is goed voor de bouw en de economie", aldus woordvoerder Hans André de la Porte.

Het lage btw-tarief op arbeidskosten bij woningonderhoud geldt tot en met 2014. 

Omzet

Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de omzet van de bouw in Nederland met 2,4 procent is gedaald in het tweede kwartaal.

De omzetdaling vond vooral plaats bij het midden- en grootbedrijf. Het kleinbedrijf zette wel een omzetstijging in de boeken. Hieronder bevinden zich veel zzp'ers. De daling was zichtbaar in alle branches: de burgerlijke en utiliteitsbouw, de grond-, weg- en waterbouw en de gespecialiseerde bouw.

De omzetdaling was fors, maar niet helemaal onverwacht, volgens het CBS. In 2013 zijn weinig woningen verkocht. Bovendien bereikten de bouwsommen van nieuwe opdrachten van architecten een dieptepunt. Bouwbedrijven kregen hierdoor te maken met steeds minder goed gevulde orderportefeuilles.

Zachte winter

Volgens het statistiekbureau zorgt de aanhoudende kwakkelende bouwsector er ook voor dat de investeringen in het tweede kwartaal van 2014 laag blijven. Vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar zijn de investeringen in Nederland wel iets gegroeid, maar vergelijk je met kwartaal op kwartaal zijn die zelfs iets gedaald.

Die daling is onder andere te verklaren doordat de bouw in het eerste kwartaal van 2014 goede cijfers liet zien dankzij de zachte winter. Daardoor was er minder vorstverlet, wat een positief effect op de productie heeft. Wanneer je een vergelijking maakt met een kwartaal dat vrij goed is, dan pakt die vergelijking automatisch slechter uit, zo verklaarde het CBS.