Winkeliers in de woonbranche willen dat overheidsmaatregelen die de binnenlandse economie stimuleren, volgend jaar van kracht blijven om de broze tekenen van herstel niet direct weer de kop in te drukken. 

Die oproep doet brancheorganisatie INretail vrijdag.

Recent werd bijvoorbeeld bekend dat ouders al zeker 50.000 keer bedragen tot een ton fiscaal vrij hebben geschonken aan hun kinderen met als doel de hypotheek te helpen aflossen of verbeteringen aan de woning door te voeren.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei vrijdag echter dat de maatregel  zeker niet verlengd wordt.

Keuken- en vloerenverkopers lijken van deze regeling te profiteren, stelt INretail. De omzet steeg in de eerste helft van het jaar met respectievelijk 7,2 en 11,8 procent, terwijl de woonbranche als geheel 0,6 procent meer omzet noteerde dan een jaar eerder.

Voorzichtig herstel

De ondernemers spreken van ''voorzichtig herstel, na een lange periode van omzetterugval''. Slaapspeciaalzaken (min 4,3 procent), woningtextielwinkels (min 4,2 procent) en meubelzaken (min 1,7 procent) hadden de eerste zes maanden van dit jaar nog altijd te maken met krimp.
 
Eerder deze week pleitte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ook al voor verlenging van de schenkingsmaatregelen. Voor INretail is eveneens het tijdelijk verlaagde btw-tarief bij investeringen in onderhoud en verbetering van de woning, van belang.
 
De verlaagde btw-regeling loopt eind dit jaar af, evenals de schenkingsmogelijkheid van een ton. Komende weken wordt in Den Haag onderhandeld over de overheidsbegroting 2015 die op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt.
 
Nederlands telt in totaal bijna vijfduizend woonwinkels.