Het uitblijven van groei in de eurozone in het afgelopen kwartaal onderstreept de uitdagingen waar het economische blok voor staat nu de acute fase van de schuldencrisis zo goed als achter de rug is. 

Dat stelt kredietbeoordelaar Fitch donderdag in reactie op cijfers van Eurostat.

Het statistiekbureau meldde ook dat de inflatie in juli 0,4 procent bedroeg, het laagste niveau sinds oktober 2009.

''Gematigde groei is een van verscheidene risico's die ons in zijn algemeenheid terughoudend maken ten aanzien van de vooruitzichten voor de eurozone op de middellange termijn'', aldus Fitch. ''Dit ondanks enige verbeteringen in de kredietwaardigheid en een stabilisering in de beoordelingen van de staatsfinanciën.''

Opgave

Volgens de kredietbeoordelaar suggereren de zwakke groei en de lage inflatie dat het afbouwen van schulden een moeilijke opgave zal blijven.

Fitch schreef de nulgroei in het tweede kwartaal toe aan de drie grootste economieën van de eurozone. Duitsland (1) en Italië (3) kenden een krimp van 0,2 procent, terwijl de Franse economie (2) stagneerde.

''Groei in andere eurolanden, zoals de 0,6 procent in zowel Spanje als in Portugal, bleek onvoldoende compensatie te bieden.''

Balans

Fitch meent dat de economie van de eurozone meer in balans kan komen als de binnenlandse vraag toeneemt door minder nadruk op bezuinigingen, als het vertrouwen toeneemt en als de financiële voorwaarden normaliseren.

Gezien onder meer verhoogde ratings voor Spanje en Griekenland dit jaar gaat het volgens Fitch al een stuk beter dan tijdens de zwaarste crisisjaren. Bovendien is er, na de bijstelling van de Nederlandse vooruitzichten naar stabiel vorige maand, geen euroland meer waarvoor de vooruitzichten negatief zijn.