Brussel komt begin volgende week met nieuwe, gerichte maatregelen die de groente- en fruitmarkt in de Europese Unie moeten stabiliseren.

Dat meldt eurocommissaris van Landbouw Dacian Cioloş donderdag in een verklaring na afloop van 'zeer nuttige' gesprekken met de lidstaten.

Veel telers zitten met de handen in het haar sinds Rusland vorige week sancties tegen de Europese agrarische sector afkondigde.

Cioloş wil wekelijks met lidstaten om tafel om de situatie te bespreken, voor zolang als dat nodig is. Er moet beter worden samengewerkt om de ontwikkelingen goed in de gaten te kunnen houden, vindt hij.

Maatregelen

De maatregelen die Cioloş zal aankondigen, zullen 'proportioneel en kostenefficiënt' zijn, valt te lezen. "Ik ben bereid sterke maatregelen te nemen als dat nodig is. Producenten in de EU kunnen daar zeker van zijn. We volgen elke sector en elke markt en als er risico's ontstaan, grijp ik in."

De Europese Commissie besprak donderdag de gevolgen van de sancties die Rusland onder meer aan de EU oplegde. Tal van landbouwproducten komen het land niet meer in, waardoor veel Europese telers met overschotten blijven zitten. Dat kan leiden tot forse prijsdalingen. Onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland had er in Brussel op aangedrongen snel te hulp te schieten.

'Forse steun'

LTO-Nederland verwacht forse Europese steun voor de boeren en tuinders die zijn getroffen door de Russische boycot van groeten en fruit. ''Een snelle actie van de Europese Commissie is geboden om de prijsval op de markt te compenseren. Wij roepen dan ook op tot een robuust crisisfonds'', zegt voorzitter Albert Jan Maat.

Door de boycot is nu een overschot op de markt ontstaan waardoor sommige producten wel 80 procent in prijs zijn gedaald.

''Dit kun je de sector niet alleen laten oplossen. Wij willen een normale marktwerking terug. Door producten uit de markt te halen, kunnen de prijzen weer stijgen.'' Volgens Maat zou de helft van de pijn door de EU gedragen moeten worden en de andere helft door de tuinders.

Nederland

Nederland heeft er tijdens de bijeenkomst in Brussel op aangedrongen 'snel, maar zorgvuldig' met maatregelen te komen, meldde een woordvoerder van Economische Zaken donderdag.

Ook pleitte Nederland voor een extra bijeenkomst van de ministers van Landbouw van de lidstaten, zodat 'er knopen kunnen worden doorgehakt'. Die bijeenkomst staat nu voor 5 september in de agenda.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties