De aanhoudende kwakkelende bouwsector zorgt ervoor dat de investeringen in het tweede kwartaal van 2014 laag blijven.

Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

"Vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar zijn de investeringen in Nederland wel iets gegroeid, maar vergelijk je met kwartaal op kwartaal zijn die zelfs iets gedaald", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, tegen NU.nl.

In het eerste kwartaal kende Nederland een zachte winter waardoor er geen vorstverlet was, dat is goed voor de productie. "Wanneer je een vergelijking maakt met een kwartaal dat vrij goed is, dan pakt die vergelijking automatisch slechter uit", zegt Van Mulligen.

Failliet

Ook het onderliggende beeld is nog niet goed, er gaan nog bouwbedrijven failliet en er verdwijnt veel werkgelegenheid. De impuls vanuit de aantrekkende woningbouw is nog niet terug te zien in de bouwsector. 

Van Mulligen: "Er worden wel meer bouwvergunningen uitgegeven en architecten krijgen meer opdrachten, maar het duurt even voordat dat effect zichtbaar is. Het herstel in de bouwsector duurt daarom wat langer."

Plus

Bij andere investeringen, zoals bij productiematerieel, was in het tweede kwartaal wel een plus te zien.Er werd meer geïnvesteerd in machines, computers, software, auto's en bedrijfsauto's.

Die toename is kleiner dan een kwartaal eerder, maar op jaarbasis is er een groei te zien. "Dat is in lijn met het stijgende producentenvertrouwen en de toegenomen bezettingsgraad", aldus Van Mulligen. 

Lichte economische groei dankzij export | Industriële groei zwakt af