De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2014 gegroeid met 0,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag in een eerste raming. Een kwartaal eerder kromp de economie met 0,6 procent.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeit de economie met 0,9 procent. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, spreekt van een moeizaam herstel maar volgens hem is het dieptepunt wel bereikt.

Volgens het CBS is de export er in zijn eentje verantwoordelijk voor dat de economie groeide. Dat komt vooral door de uitvoer en wederuitvoer van metaalproducten, die maakte de gedaalde export van aardgas en olieproducten ruimschoots goed. Er werden ook meer landbouwproducten geëxporteerd.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid neemt af, maar de krimp wordt kleiner. Het CBS berekende dat er in het afgelopen kwartaal tachtigduizend banen minder zijn dan in dezelfde periode een jaar eerder. De arbeidsmarkt staat er volgens Van Mulligen wel beter voor dan een aantal jaar geleden.

De banen verdwenen in alle sectoren, maar in de zorg was dit met een verlies van 35 duizend het sterkst. Dit is vooral een gevolg van een teruglopende werkgelegenheid in de kinderopvang en de thuiszorg.

Ook de bouw voelt het matige economische herstel, in die sector waren er in het tweede kwartaal 21 duizend banen minder dan in dezelfde periode in 2013. 

Vacatures

Het aantal openstaande vacatures is in het tweede kwartaal met vierduizend toegenomen vergeleken met de eerste drie maanden in 2014. Vergeleken met het tweede kwartaal in 2013 waren er 23 duizend vacatures meer.

De commerciële dienstverlening droeg hier het meest aan bij. In de zakelijke dienstverlening kwamen er veertienduizend banen bij. Deze stijging is met name te danken aan de uitzendbureaus, een goed presterende uitzendbranche duidt normaliter op een herstellende arbeidsmarkt.

Een stijging van het aantal vacatures betekent niet automatisch dat de werkloosheid daalt. Soms is het lastig om in korte tijd de juiste kandidaat voor een vacature te vinden.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Consumptie

In de bestedingen van consumenten, een belangrijke drijfveer voor de economie, veranderde er ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar eerder weinig. Net zoals in het eerste kwartaal werd er door de zachte winter minder aardgas verbruikt. 

Wel werd er door Nederlanders meer uitgegeven aan duurzame goederen zoals kleding, horeca, elektronica, huishoudelijke apparaten en auto's.

Europa

De matige groeicijfers zijn in lijn met andere Europese landen die eveneens tekenen van een haperende economie vertonen.

Zo zag Duitsland, het belangrijkste handelsland voor Nederland, de economie in het tweede kwartaal licht dalen met 0,2 procent. De economie van Frankrijk stagneert, de groei kwam net zoals in het eerste kwartaal precies uit op 0 procent.

Bekijk een verklaring van het CBS:

Politieke reacties: Groeicijfers voor Kamp bevestiging van herstel 

Bouw trekt investeringen naar beneden | Lagere economische krimp na nieuwe rekenmethode | Drugshandel stuwt economische groei