Na jaren van dalende inkomsten lijkt de Nederlandse detailhandel weer voorzichtig de weg naar boven te bewandelen. 

De omzet van de totale sector groeit dit jaar met een procent, gevolgd door een toename van anderhalf procent in 2015. Die verwachting uitten althans de economen van ING dinsdag in een nieuw rapport over de detailhandel.

De groei van dit jaar maakt volgens ING een einde aan een 'vrije val' die ettelijke jaren aanhield. Oorzaak voor het ingetogen herstel zijn onder meer het groeiende consumentenvertrouwen en de aantrekkende huizenmarkt. Consumenten zijn daardoor minder huiverig om hun portefeuille te trekken, aldus de bank.

Daarnaast speelt mee dat Nederlanders er gemiddeld in koopkracht op vooruitgaan. Dat komt omdat de inflatie laag is, de zorgpremies zijn gedaald en het belastingtarief in de eerste schaal is verlaagd.

Die ontwikkelingen - samen met het lagere gasgebruik in de milde winter - maken dat consumenten verhoudingsgewijs meer geld hebben om uit te geven.

Hoewel de voortekenen positief zijn, waarschuwen de economen voor al te veel optimisme bij winkeliers. Er is nog een hoop onzekerheid over hoe de koopkracht zich de komende jaren verder ontwikkelt, zo stellen zij. Bovendien dalen de prijzen in de detailhandel en blijft het aantal consumenten onverminderd hoog.