De sancties die Rusland instelt tegen de voedsel- en zuivelproducten uit westerse landen, raken de totale Nederlandse goederenexport maar met 0,1 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Dit betreft voor 91 procent exportproducten die in Nederland zijn geproduceerd en waar relatief veel aan wordt verdiend.

Van de totale export naar Rusland is 60 procent op eigen bodem gemaakt, de rest is wederuitvoer. Daarbij worden producten niet in Nederland gemaakt, maar geïmporteerd. Daar wordt een stuk minder aan verdiend. Als de wederuitvoer niet wordt meegerekend, is het aandeel geboycotte goederen niet 0,1, maar 0,2 procent uit van de totale uitvoer.     

Vorig jaar werd voor bijna 7 miljard euro aan goederen naar Rusland geëxporteerd, de totale waarde van de Nederlandse export kwam in 2013 uit op 433 miljard euro. 

Het Russische deel bestaat dus uit 1,6 procent van de totale export, waardoor Rusland de elfde plaats inneemt op de lijst van voor Nederland belangrijkste exportlanden.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Waarde

In 2013 hadden de goederen waarvoor het importverbod geldt, een waarde 527 miljoen euro, dat betrof toen 0,1 procent van de totale export.

De helft hiervan, 257 miljoen euro, bestond uit zuivelproducten. In de eerste zes maanden van 2014 was de uitvoer wel 7 procent kleiner dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Duitsland

Duitsland exporteerde in 2013 met 36 miljard euro in waarde het meeste naar Rusland, gevolgd door Italië (11 miljard euro) en (8 miljard euro). Finland en de Baltische Staten, Estland, Letland en Litouwen, exporteerden in 2013 in verhouding tot hun exportomvang het meeste naar Rusland.

De uitvoer van Litouwen wordt door de sancties met 3,5 procent het hardst getroffen van alle EU-landen als wordt gekeken naar de cijfers uit 2013. Ook Polen, Nederland, Duitsland en Spanje worden vergeleken andere Europese landen het meest geraakt.  

Indirect

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, zegt dat de cijfers een indicatie zijn en dat de indirecte gevolgen niet zijn meegenomen. "Als die 527 miljoen euro ook echt helemaal wegvalt door de boycot, is het uiteindelijke effect natuurlijk groter. De toeleveranciers ondervinden daar ook last van", zegt Van Mulligen tegen NU.nl.

Ook is niet in de cijfers meegenomen welke goederen naar bijvoorbeeld Duitsland en Litouwen worden geëxporteerd, maar vanuit die landen ook bestemd zijn voor de Russische markt. Dat betekent dat de waarde van goederen waarvoor het importverbod geldt, veel hoger ligt.

Laconiek

Minister van Economische Zaken Henk Kamp zei maandag dat het nog te vroeg is te melden wat de gevolgen van de sancties zijn. De bewindsman zei wel dat de voedselban sommige bedrijven hard kan treffen. 

Het CDA wil dat het kabinet de export van land- en tuinbouwproducten naar andere landen dan Rusland stimuleert, zo liet Kamerlid Jaco Geurts maandag weten. De oppositiepartij hekelt de "afwachtende en laconieke houding" van de regering.

'Geboycotte goederen moeten van de markt'

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU