In juli 2014 zijn 621 bedrijven en instellingen failliet verklaard, bijna 160 meer dan in de voorgaande maand. Eenmanszaken worden niet meegeteld.

De stijging is veroorzaakt door een extra zittingsdag in juli. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Ten opzichte van juli 2013 viel het aantal faillissementen wel veel lager uit. Toen gingen er 782 bedrijven en instellingen op de fles, terwijl die maand evenveel zittingsdagen telde als juli 2014.

Op maandbasis nam het aantal faillissementen in de meeste branches toe. Vooral in de handel, de financiële en de specialistische dienstverlening gingen veel bedrijven bankroet. 

Het aantal faillissementen dat in een maand wordt uitgesproken hangt sterk samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank. Daarom houdt het statistiekbureau ook het voortschrijdend driemaandsgemiddelde bij. Dit kwam in juli uit op 546, tegenover 577 een maand eerder.

Sinds een piek halverwege 2013 is het gemiddelde fors afgenomen, maar het is nog altijd relatief hoog vergeleken met de jaren voor de crisis.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Laagste aantal faillissementen in drie jaar | Dit moet u weten van faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen