De strengere regels voor bonussen binnen de Nederlandse financiële sector, hoeven niet te betekenen dat er geen hoge bonussen aan werknemers worden uitbetaald. 

Dat zegt  Hans Stoter, Chief Investment Officer bij ING, tegen de Britse krant Financial Times.

Stoter zegt dat hij zich geen zorgen maakt over het bonusplafond dat door de Nederlandse regering vanaf 2015 wordt opgelegd.

Het variabele loon mag dan maximaal 20 procent van het vaste salaris zijn, in Europa wordt dit vastgesteld op maximaal 100 procent.

De ING-topman wijst erop dat het maximum een gemiddelde is voor het hele bedrijf en niet per individueel. Dat geeft ruimte om aan sommige werknemers een hogere bonus uit te keren.  

"Ook binnen de Nederlandse regelgeving twijfel ik er niet aan dat we onze mensen kunnen blijven betalen zoals we dat behoren te doen", aldus Stoter. Hij stelt dat ING er ondanks de strengere regels in zal blijven slagen goede werknemers aan te trekken voor het vermogensbeheer.

Bankierseed

De ING-topman zegt in hetzelfde interview met de Britse zakenkrant ook dat de bankierseed, die medewerkers in de financiële sector sinds 2013 moeten afleggen, niets nieuws toevoegt.

"Ik ben niemand tegengekomen die zegt: oh, hier doe ik een belangrijke belofte. Beloven dat je handelt in het belang van je klanten is iets normaals en iets wat je hoort te doen. Doe je dat niet, verlies je je klanten en ga je failliet", zegt Stoter.

Bestuurders en commissarissen van banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen en financiële tussenpersonen ondertekenen een eed van nauwelijks een A4’tje ten overstaan van hun collega’s.

Daarin zweren zij, net zoals artsen dat doen, dat ze goed met het geld van hun klanten om zullen gaan en dat ze het vertrouwen dat klanten hen geven niet zullen beschamen. De eed is in het leven geroepen na de financiële crisis, die mede werd veroorzaakt door het nemen van onverantwoorde risico's.

De bankierseed gaat vanaf 2015 ook gelden voor medewerkers van banken die de contacten met de klanten onderhouden en bijvoorbeeld ook voor effectenhandelaren.  In de sector werken ongeveer 250.000 mensen.