Startup Crowdsuing wil een crowdfundingplatform beginnen om financiering op te halen voor maatschappelijke rechtszaken.

Het model is vergelijkbaar met Kickstarter, legt mede-oprichter Rick Smets uit tegenover NUzakelijk.nl. Hij stond samen met twee anderen vorig jaar aan de wieg van het bedrijf.

Bij Crowdsuing kunnen particulieren zaken aanmelden waarvan ze vinden dat een rechter er een oordeel over moet vellen. 

Smets en zijn twee partners beoordelen de ideeën om te kijken of ze geschikt zijn. Daarna krijgen advocaten waar Crowdsuing contacten mee heeft de zaak onder ogen.

Als het groene licht wordt gegeven, verschijnt de zaak op de site waar anderen de rechtszaak kunnen steunen. 6 procent van de bijdrage die particulieren aan de rechtsdoen doen, gaat naar Crowdsuing

Smets benadrukt dat de rechtszaken het algemeen nut moeten dienen. “We zijn er niet voor iemand die ruzie heeft met zijn aannemer en gelijk wil krijgen.”

'Class action lawsuits'

Hij benadrukt dat er een verschil is met de zogenoemde ‘class action lawsuits’ zoals in de Verenigde Staten. Advocaten zoeken hier zelf kansrijke rechtszaken op en vinden daar de slachtoffers bij om een deel van de schadevergoeding in eigen zak te steken.

Bij Crowdsuing draait het om het zetten van een precedent. “We willen het gedrag van grote bedrijven veranderen. Als we een rechtszaak van Vodafone over een slecht abonnement winnen, willen we dat alle bedrijven zo’n abonnement verbeteren.”

“Wij zetten ons heel breed op. We gaan naar de burger toe en vragen: ‘wat vinden jullie belangrijk?’ Daarna gaan we weer naar de maatschappij voor de funding.”

Milieudefensie

Het idee kwam bij Smets na een rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell. De milieuorganisatie verloor veel financiering door de rechtszaak en zocht toen via internet het publiek op voor meer geld.

“Toen viel bij mij het kwartje. Ik zat daarna te wachten. Ik dacht dat dit wel zou gaan groeien, maar het gebeurde eigenlijk niet.” 

Crowdsuing bestaat uit twee onderdelen. In de stichting Crowdsuing wordt het geld gestort dat particulieren bijdragen voor de rechtszaken. De BV doet het handwerk om de rechtszaken te laten slagen.

“Op het moment dat iemand met een zaak komt, dan brengen wij deze naar de advocaten. Daarna we alleen nog maar bezig met de media opzoeken. Wij zijn alleen een portal voor het binnen laten komen van rechtszaken.”

“Het zal nog wel even duren voordat we er geld aan gaan verdienen”, legt Smets uit, maar dit is ook geen doel voor het bedrijf.  

Groeidoelstelling

Alle drie ondernemers hebben nog steeds hun eigen werk. Smets werkt als architect. Zijn partners zitten in software en crowdsourcing. Pas bij een groot aantal rechtszaken kunnen ze waarschijnlijk hun baan opzeggen, maar dat is geen doel. “We hebben nu als doelstelling dat we het in onze vrije tijd doen.”

Smets denkt ook al aan een investeerder die dezelfde ideële doelstellingen heeft. De 6 procent die van elk gestort bedrag in de BV wordt gestopt moet voldoende zijn voor een goed rendement voor een eventuele belegger.

Crowdsuing zegt een groeidoelstelling in plaats van een winstdoelstelling te hebben. De drie ondernemers willen het platform zo groot mogelijk maken. Daarom zijn er nu ook al contacten gelegd in de Verenigde Staten. “Misschien wordt het wel een succes in Amerika en niet in Nederland.”