Restaurants in Rusland dreigen slachtoffer te worden van de sancties van Vladimir Poetin tegen het Westen.

Rijke Moskovieten zullen bepaalde lekkernijen moeten missen en meer moeten gaan betalen voor vervangende producten.

Sushi met Noorse zalm of een Australische steak zit er voorlopig niet voor ze in. Restaurants zien zich geconfronteerd met grote menuproblemen.

''Dit is een extreem moeilijke situatie voor de restaurantbranche, omdat ongeveer 50 procent van de ingrediënten wordt geïmporteerd'', aldus OAO Rosinter Restaurants, een keten die een notering heeft op de Moskouse beurs.

''Het verbod leidt tot hogere prijzen totdat er alternatieve leveranciers zijn gevonden.''

Creativiteit

Sommige producten zijn helemaal niet te vervangen en zullen van het menu verdwijnen of zeer schaars worden, verwacht een woordvoerster van de firma met 370 restaurants.

Er zullen minder gasten komen en ''maximale creativiteit'' is geboden. Het aandeel OAO noteerde 2,2 procent lager aan het eind van de handel op donderdag.

Vlees

Vlees dreigt ook een probleem te worden. ''We zullen nu gedwongen zijn slechtere kwaliteit tegen hogere prijzen te kopen'', aldus Kings Meat Co., leverancier van hotelketens als Marriott, Radisson en Novotel. En dat terwijl de vleesprijzen volgens het bedrijf dit jaar al 50 procent waren gestegen.

Kaas en worst op pizza's van Papa John's worden ook een stuk duurder. De franchise-onderneming overweegt uitbreidingsplannen in de koelkast te zetten.

Achtergrond: 'Voedselexporteurs moeten door zure appel heen bijten'

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties