De gemiddelde dagproductie van Nederlandse industriebedrijven is voor het eerst in acht maanden weer gekrompen.

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder werd in juli gemiddeld 1,3 procent minder geproduceerd, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

In bijna alle branches van de industrie was de productie lager dan in juni 2013. Met 3 procent was de krimp het grootst bij de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Alleen de productie in de elektrotechnische en machine-industrie was in de vorige maand hoger dan een jaar eerder, namelijk 2,4 procent.

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie produceerden respectievelijk 1,7 en 1,3 procent minder.

Producentenvertrouwen

Uit eerdere cijfers van het CBS bleek dat producenten nog steesd positief zijn over hun toekomstige productie. Het optimisme over de verwachte productie in de komende maanden is de laatste maanden echter wel iets afgenomen.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De onderzoekers van het CBS benadrukken dat voor het analyseren van de ontwikkelingen in de industrie op de korte termijn het beste gekeken kan worden naar cijfers die voor seizoen- en werkdageffecten zijn gecorrigeerd.

Deze fluctueren de laatste maanden nogal. De industriële productie bereikte in februari dit jaar het hoogste niveau in meer dan zes jaar. Daarop volgden een forse daling in maart en een stijging in april. In mei en juni daalde de productie achtereenvolgens met 1,5 en 1,3 procent ten opzichte van de voorgaande maand.