Het Leidse biotechbedrijf Crucell werkt hard aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het ebolavirus. 

Het Financieele Dagblad schrijft vrijdag dat het vaccin zich nog in de preklinische fase bevindt, maar dat de data er veelbelovend uitzien. Het middel is al op apen getest.

Crucell verwacht het middel eind 2015 of begin 2016 op mensen te kunnen testen. Het ebolavirus is vaak dodelijk.

Tot nu toe zijn meer dan zeventienhonderd mensen besmet geraakt in Liberia, Nigeria, Guinee en Sierra Leone. Van hen zijn 932 overleden.

Het virus gaat gepaard met in- en uitwendige bloedingen en zeer hoge koorts. In 50 tot 90 procent van de gevallen leidt ebola tot de dood.

Registeren

Nederlanders in Liberia, Guinee en Sierra Leone worden vanwege de snelle verspreiding van het virus dringend opgeroepen zich te registreren bij de ambassade in Ghana.

Dit omdat Nederland geen ambassades heeft in de drie landen, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. De overheid wil vanwege de nijpende situatie contact houden met alle Nederlanders.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen van de PvdA maakte donderdag ook bekend een half miljoen euro vrij te maken om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het geld wordt uitgekeerd aan hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen.