Bij de grensposten in Rusland is grote chaos ontstaan als gevolg van het importverbod op voedsel.

Duizenden vrachtauto's uit Europese landen, waaronder honderden afkomstig uit Nederland, staan al uren in de file en de rij wordt alleen maar langer. Dat zegt Godfried Smit van verladersorganisatie EVO vrijdag.
 
Volgens hem stonden er donderdag al zo'n driehonderd Nederlandse vrachtauto's vast en loopt dat aantal vrijdag verder op tot minstens vierhonderd.

''Vrachtwagenchauffeurs staan ongeveer zeven uur in de file om de grens te passeren en bij het Russische douanekantoor te kunnen komen. Maar daar krijgen ze te horen: uw goederen vallen onder het importverbod, u komt er niet in'', aldus Smit.
 
Hij sluit niet uit dat de truckers ''dagen'' stil komen te staan. ''Dat hebben we bij eerdere importverboden ook gezien. Douaneambtenaren gaan dan uit onwil stiptheidsacties houden waardoor ook goederen die niet onder het verbod vallen ernstige vertragingen oplopen.''

Teruggekeerd

Volgens Smit zijn er inmiddels al ongeveer zeventig vrachtwagenchauffeurs teruggekeerd naar Nederland. EVO adviseert haar leden voorlopig niet meer richting Rusland te rijden.

''Maar er zijn toch ondernemers die de gok nemen. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven met langlopende contracten met winkelketens, waarin is opgenomen dat ze een leveringsplicht hebben'', aldus Smit.

Oekraïne

Het Financieele Dagblad meldde eerder op vrijdag dat de Nederlandse transportsector last heeft van de gevechten in Oekraïne en de spanningen tussen het Westen en Rusland.

Dat meldt de krant op basis van een rondgang langs een groot aantal grotere internationaal opererende transportbedrijven en logistieke dienstverleners.

Bij de Russische grens zijn al driehonderd vrachtwagens tegengehouden door de Russische boycot, aldus Gert Mulder, directeur van branchevereniging het GroentenFruit Huis. 

Schade

De financiële schade valt voor de meeste bedrijven mee. Dat komt waarschijnlijk doordat het transport naar Oekraïne en Rusland in de meeste gevallen slechts enkele procenten van de omzet uitmaakt.

Ondernemers verwachten voor de toekomst alleen maar meer terughoudendheid door de toenemende onzekerheid. 

Lees ook: 'Voedselexporteurs moeten door zure appel heen bijten'Boycot Rusland kan Nederland half miljard kostenLijst van producten die Rusland boycot