De toenemende politieke spanningen rond Rusland en in het Midden-Oosten vormen een bedreiging voor het herstel van de Europese economie. 

Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi donderdag.

Volgens Draghi zet het zwakke herstel van de economie voorlopig door. Het herstel blijft echter kwetsbaar en wordt in toenemende mate bedreigd door de groeiende geopolitieke spanningen, waarschuwde hij.

Draghi wees daarbij op de problemen in Oekraïne, Rusland, Irak, Syrië en de Gazastrook.

Harder

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne zullen Europa harder raken dan andere delen van de wereld, stelde Draghi. De gevolgen van de sancties tegen Rusland en de tegenmaatregelen die daar worden genomen, zijn volgens hem nog niet in te schatten.

Maar de berichten over de tegensancties die de afgelopen dagen zijn genomen, beloven weinig goeds. De ECB zal de gevolgen van de crisis in Rusland voor de Europese economie nauwgezet in de gaten houden, beloofde Draghi.

Rente

De ECB kondigde eerder donderdag aan de rentestanden voor banken in de eurozone onveranderd te laten. Daarmee blijft het belangrijkste percentage om geld te lenen op 0,15 staan. De depositorente en de herfinancieringsrente staan respectievelijk op min 0,10 procent en 0,40 procent.

Alles over de onrust in Oekraïne | Alles over de onrust in het Midden-Oosten