De Europese Unie exporteerde in 2013 voor bijna 12 miljard euro landbouwproducten naar Rusland. Het gaat om iets minder dan 10 procent van de totale Europese uitvoer aan dergelijke producten, die vorig jaar bijna 120 miljard euro bedroeg.

Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie in Brussel donderdag bekend.

De uitvoer van landbouwproducten naar Rusland steeg de afgelopen jaren flink. In 2009 ging het om nog geen 7 miljard euro.

De agrarische export van Europa naar Rusland bestaat vooral uit fruit, groenten, kaas en varkensvlees. Dat laatste product mocht echter al niet worden ingevoerd na enkele gevallen van varkenspest in meerdere Oost-Europese EU-lidstaten, aldus Brussel.

Nederland

Nederland maakt een relatief groot deel uit van de totale Europese export. Onze agrarische sector (onder meer vee, vlees, groente en fruit) exporteerde vorig jaar voor bijna 1 miljard euro naar het land.

De export van Nederlandse zuivel (op dat moment het belangrijkste deel van de export) vertoonde daarbij volgens het CBS een opvallende stijging, van 187 miljoen euro in 2012, tot 300 miljoen euro.

Groente en fruit

In de eerste 5 maanden van dit jaar ging er voor 127 miljoen euro aan Nederlands groente en fruit naar Rusland. Daarnaast werd vanuit Nederland voor 154 miljoen euro aan bloemen en planten en voor 96 miljoen euro aan zuivel daarheen geëxporteerd. Met 573 miljoen euro besloeg de agrarische export naar Rusland in de periode van januari tot en met mei 2 procent van de totale export van Nederlandse landbouwproducten.

Vorig jaar waren er in het Nederlandse bedrijfsleven bijna 4000 bedrijven die goederen aan Rusland verkochten. Van die bedrijven is 40 procent een groothandelsonderneming. De totale waarde van de export naar Rusland bedroeg in 2013 bijna 7 miljard euro.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties | Lijst van producten die Rusland boycot