De gevolgen voor de export van Nederlandse bedrijven door de economische sancties tegen Rusland lijken vooralsnog beperkt. 

Dat lieten de Nederlandse vereniging van exporteurs Fenedex en werkgeversorganisatie VNO-NCW woensdag weten.

De exporteursvereniging zegt nauwelijks vragen te krijgen over de sanctiemaatregelen. ''Bedrijven met problemen hebben zich nog niet gemeld'', zei een woordvoerster.

De sancties treffen een beperkt aantal sectoren zoals de olie-industrie en goederen die zowel voor civiele als militaire doeleinden kunnen worden ingezet. ''Het kan natuurlijk anders worden als Rusland tegenmaatregelen neemt'', stelt Fenedex.

Volgens VNO-NCW inventariseren bedrijven op dit moment wat de kwestie voor hun betekent. ''We verwachten wel dat er nog gevolgen zullen zijn. Bedrijven zijn terughoudend, bijvoorbeeld met investeringsplannen'', laat een woordvoerster weten.

Shell

Oliegigant Shell zegt op dit moment moeilijk te kunnen inschatten wat het effect is van de situatie in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Eerder werd wel bekend dat een schaliegasproject in Oekraïne voorlopig is stilgelegd. In de Zwarte Zee is Shell alleen actief voor de kust van Turkije.

Bierbrouwer Heineken kijkt ''met zorg naar de ontwikkelingen in Rusland'', maar ondervindt nog geen gevolgen van de sancties tegen het land, zei een woordvoerder. Heineken heeft acht brouwerijen in het land en 3500 werknemers.

ING

ING meldde woensdag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers vooralsnog ook weinig gevolgen te zien van de sancties. De totale blootstelling van het bedrijf aan Rusland is met 9 miljard euro ongeveer 7 procent kleiner dan in de eerste 3 maanden van dit jaar.

De belangen van ING zijn grotendeels van ''goede kwaliteit'' met vrijwel geen afschrijvingen. Het grootste deel van de leningen is aan bedrijven die actief zijn in 'natural resources' (olie en gas en metalen en mijnbouw).

ING doet in Rusland vooral zaken met heel grote bedrijven en kan zijn belangen relatief snel verkleinen als dat nodig blijkt te zijn. De bank is meer dan 20 jaar actief in Rusland en heeft daar circa 350 medewerkers.

Oekraïne

ING heeft in Oekraïne ongeveer 1,4 miljard euro uitstaan. Dat bedrag loopt langzaam terug, maar vertoonde vorig kwartaal weinig verandering ten opzichte van de eerste 3 maanden van dit jaar.

In Oekraïne heeft ING één kantoor in Kiev en ongeveer 160 medewerkers. De activiteiten zijn vooral gericht op grote internationaal opererende bedrijven die actief zijn in metaal, mijnbouw en landbouw.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties