Het bestuur van energiebedrijf Greenchoice heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan wanbeleid. 

Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vorige maand vastgesteld, ontdekte Het Financieele Dagblad in de rechtbankstukken.

Vanwege de malversaties heeft het hof flink ingegrepen bij het bedrijf.

Op verzoek van minderheidsaandeelhouder Eneco heeft de Ondernemingskamer de huidige bestuurder ontheven van zijn functie en voor drie jaar een nieuwe bestuurder benoemd bij Greenchoice.

Verder worden er drie commissarissen aangesteld bij het bedrijf. Tot nu toe had Greenchoice dergelijke toezichthouders niet, zo schrijft de zakenkrant.

Boete

Volgens de uitspraak van de Ondernemingskamer was er tussen juli 2007 en april 2012 sprake van wanbeleid. De bestuurders Michiel Rexwinkel en John Appeldoorn zijn hiervoor volgens het hof hoofdverantwoordelijk en moeten de onderzoekskosten betalen die nodig waren om het wanbeleid boven tafel te krijgen.

Bij oud-bestuurder Rob van Rees was in mindere mate sprake van wanbeleid. Hij vertrok eerder bij het bedrijf omdat er naar eigen zeggen niets werd gedaan met de misstanden die hij aankaartte.

De misstanden hadden onder andere te maken met de eindafrekeningen. Klanten die overstapten naar een andere energiemaatschappij en nog geld van Greenchoice tegoed hadden, kregen opzettelijk weinig informatie.  

Eindafrekening

Voor het achterhouden van eindafrekeningen kreeg het energiebedrijf eind 2011 al een boete opgelegd van 7,2 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Alleen als klanten zelf vroegen om de eindafrekening, werd deze door Greenchoice opgestuurd.

De Ondernemingskamer heeft verder een onderzoek gelast naar het beleid van Energie Concurrent, de vennootschap die 70 procent van de aandelen van Greenchoice in handen heeft. Mogelijk is er in de afgelopen jaren vanaf 2011 geld weggesluisd uit het bedrijf.