De detailhandel kan dit jaar weer rekenen op groei. Dat komt mede door de prestaties van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Brazilië.

De verkoopvolumes van winkeliers stijgen zowel dit jaar als volgend jaar naar verwachting met 1 procent. Dat stelt het economisch bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Een kwartaal geleden ging de bank voor dit jaar nog uit van een volumekrimp van 0,2 procent en voor volgend jaar van een beperkte groei van 0,1 procent.

De winkeliers komen uit een diep dal. Vorig jaar liepen de verkoopvolumes in de detailhandel nog met 4 procent terug.

Extra omzet

Allerlei acties en Oranjeproducten zorgden bij de supermarkten in Nederland voor een extra omzet van 60 miljoen euro. De afzet van winkeliers wordt daarnaast gedreven door het aantrekkende consumentenvertrouwen en de toenemende koopkracht van huishoudens.

Ook voor de horeca schroeft ING de verwachtingen voor dit jaar op. Analisten gaan nu niet meer uit van 0,5 procent groei, maar van 1 procent groei.

Stimulans

Het WK zorgde voor een flinke omzetstimulans. Zo hebben fans alleen al rond de wedstrijden van Oranje voor ten minste 35 euro miljoen geconsumeerd in cafés. Dat is 13 procent van de doorsnee maandomzet, aldus ING.

Hotels en bungalowparken profiteren dit jaar van een groei van het aantal buitenlandse bezoekers. Volgend jaar blijven de volumes in de horeca naar verwachting stabiel.

Industrie

Niet in alle sectoren zijn de vooruitzichten afgelopen kwartaal beter geworden. Voor de industrie bijvoorbeeld tempert ING de verwachtingen juist enigszins. Dit jaar moet de industrie de eerder geraamde 2 procent groei nog wel kunnen halen.

Maar voor 2015 wordt nu uitgegaan van slechts 1 procent meer aan afgezette producten, waar er eerder nog een plus van 2,5 procent werd verwacht.

De overheid en de zorg zijn nu nog de enige sectoren waarvoor ING dit jaar rekent op krimp. Wegens de bezuinigingen van het kabinet blijft groei hier voorlopig nog achterwege, denken de economen van de bank.