Circa twintigduizend bedrijven hebben de overstap naar de Europese betaalstandaard nog niet gemaakt, iets minder dan tweeduizend bedrijven kunnen daardoor in moeilijkheden komen.

"Als ze geen plan B hebben, lopen ze het risico op liquiditeitsproblemen." Dat zegt Bernard Juffermans, programmamanager SEPA bij De Nederlandsche Bank, tegen NUzakelijk.

Officieel moest vanaf 1 februari al het Europese betalingsverkeer volgens Europese standaarden plaatsvinden (SEPA). De Europese Commissie besloot echter een aanvullende overgangsperiode van zes maanden in te stellen.

Banken voeren sinds vrijdag alleen betalingen uit naar een internationaal rekeningnummer (IBAN) en accepteren incassobestanden enkel als deze worden aangeleverd in het SEPA-formaat.

Bedrijven

Zo’n 165 bedrijven die meer dan duizend transacties per maand uitvoeren, zijn nog niet overgestapt naar SEPA. Vijfendertig van deze ondernemingen voeren meer dan tienduizend transacties uit.

"Deze bedrijven kunnen in moeilijkheden komen. Ze denken dat ze het wel gaan redden, maar het komt vaak voor dat de eerste keer bestanden worden afgewezen, omdat er een fout is gemaakt", vertelt Juffermans.

Ongeveer 1.800 bedrijven die tussen de honderd en duizend transacties per maand uitvoeren, zijn niet overgestapt. "Veel bedrijven winnen nog een maand door eind juli nog te incasseren. Als ze het niet op orde hebben voor het eind van de maand, moeten ze facturen gaan sturen."

Kleine ondernemingen

Het overgrote deel van de twintigduizend bedrijven die nog niet klaar zijn voor SEPA, betreft kleine ondernemingen die minder dan honderd transacties per maand hebben.

Over deze groep maakt Juffermans zich geen zorgen: "Naar verwachting zal een kwart van deze bedrijven stoppen met incasseren en overstappen op het mailen of versturen van een factuur. Anderen kunnen vanwege het geringe aantal eventueel handmatig incasseren."

Incasso's

Vooral met incasso's tussen bedrijven onderling gaat het nog regelmatig fout. Circa 6 tot 7 procent wordt niet geïncasseerd, een percentage dat normaal rond 3 procent ligt.

"De overgang naar IBAN vereist dat er opnieuw een machtiging voor de incasso moet worden afgegeven. Dat komt, omdat ondernemers niet meer kunnen storneren als zij het oneens zijn met de incasso."

"Sommigen geven geen nieuwe machtiging af, omdat zij niet akkoord gaan met een verslechtering van de betalingsvoorwaarden."

Als er wel een nieuwe machtiging ondertekend wordt, moet deze bij banken van beide partijen geregistreerd staan om de incasso te laten plaatsvinden. "Soms is de machtiging niet volledig of onjuist ingevuld, waardoor de incasso niet kan worden uitgevoerd."

Consumenten

Incasseren bij consumenten gaat vaker goed, circa 4 procent loopt mis in plaats van de reguliere 3 procent. In dit geval hoeft ook geen nieuwe machtiging te worden afgegeven, omdat consumenten wel het recht hebben om te storneren.

Door de invoering van IBAN kunnen zij nu ook vooraf een incasso weigeren. Dat is een van de redenen dat het percentage mislukte incasso’s momenteel hoger ligt dan normaal.

Een andere oorzaak is dat banken niet incasseren als de klant - bedrijf of consument - daardoor rood komt te staan. "Voorheen probeerde een bank gedurende vijf dagen alsnog de incasso af te schrijven. Nu mogen banken de termijn zelf bepalen, waardoor die varieert tussen twee en vijf dagen."

Grote landelijke problemen verwacht Juffermans niet. "Het bedrijfsleven is vrijwel volledig over. We hebben 1,2 miljoen bedrijven, dus het gaat maar om een klein percentage dat de overstap nog niet gemaakt heeft."

'Geen grote problemen verwacht door IBAN' | Wat betekent IBAN voor u?