Flink meer bedrijven doen mee aan het inzamelsysteem van Stichting LightRec.

Sinds begin dit jaar hebben 22 nieuwe deelnemers zich aangemeld. Daarmee staat de teller nu op 437 deelnemende bedrijven.

Dat meldt de stichting die in Nederland verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. 

Er zijn vooral producenten en importeurs van ledverlichting bijgekomen. De stichting denkt dat hiermee het overgrote deel van de Nederlandse producenten en importeurs zich nu heeft geregistreerd. 

LightRec schrijft de toename mede toe aan de algemeen verbindend verklaring (avv) voor verlichtingsproducenten die begin dit jaar is ingevoerd. 

Verplicht

Deze voorwaarde verplicht producenten en importeurs van verlichting ervoor te zorgen dat hun eigen producten worden gerecycled. Dat kan door zich bij dit inzamelsysteem aan te melden. 

Door de avv kan LightRed voortaan ook worden aangesproken op de prestaties van het inzamelsysteem. De stichting moet jaarlijks over de voortgang rapporteren.  

Garanderen

Maar nog niet alle bedrijven die hun eigen producten verplicht moeten laten recyclen, hebben zich ook daadwerkelijk bij het systeem aangemeld, benadrukt de stichting. 

"Als meer producenten zich aanmelden, kunnen we de financiering van de inzameling en recycling van verlichting ook voor de toekomst garanderen. Zodat we zoveel mogelijk lampen en armaturen kunnen recyclen en schaarse grondstoffen kunnen behouden", zegt manager Jeroen Bartels van LightRec.

Doelstelling

De stichting richt zich op de Europese doelstelling voor 2019. Die komt neer op de inzameling en recycling van 85 procent van al het vrijkomende elektronische afval. De organisatie hoopt dat ook te realiseren voor lampen.

LightRec is een gezamenlijk initiatief van meer dan vierhonderd producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. De inzameling en de recycling van verlichting is aan Wecycle uitbesteed. 

Dat initiatief zamelt in heel Nederland afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen in. Wecycle werkt samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, kinderboerderijen, winkels en consumenten.