Onderhandelaars binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) proberen donderdag uit alle macht hun eind vorig jaar gesloten vrijhandelsakkoord te redden.

Die overeenkomst staat onder druk doordat India nieuwe eisen stelt aan het ratificatieproces.

De 159 landen van de WTO werden het begin december eens over maatregelen om douaneprocedures te versoepelen. Dat akkoord is bedoeld als een eerste stap naar een meer omvattend vrijhandelsakkoord. Daarover slepen de onderhandelingen zich al jaren voort.

Voor vrijdag moet nog een procedurele stap worden gezet om de afspraken daadwerkelijk te kunnen vastleggen in de WTO-regels. Die deadline dreigt te worden gemist, omdat India onlangs extra eisen heeft gesteld in ruil voor definitieve goedkeuring.

Disscussie

De regering van India koppelt de discussie over maatregelen die landen mogen nemen om hun eigen voedselvoorziening te beschermen aan de invoering van het douaneverdrag. 

Bij het compromis dat nodig was voor dat verdrag, kreeg de vorige Indiase regering juist de mogelijkheid om in ieder geval tot eind december door te gaan met het verstrekken van voedselsubsidies.

Irritatie

De nieuwe eisen hebben irritatie gewekt bij de andere WTO-leden, met name bij de VS en Europa. Zij vrezen voor de toekomst van de organisatie als zelfs de spaarzame gesloten akkoorden weer kunnen worden getorpedeerd.

De Amerikaanse handelsminister Penny Pritzker gaf donderdag wel aan nog altijd optimistisch te zijn over de mogelijkheid om opnieuw een compromis te sluiten.