Webwinkel Coolblue laat zijn pakketten vanaf eind augustus zeven dagen per week bezorgen. Het bedrijf wil zo inspelen op een naar eigen zeggen grote behoefte bij klanten. 

Nederlandse en Belgische consumenten die op zaterdag iets bestellen, krijgen hun producten dan op zondagmiddag. Ook bestellingen die op andere dagen zijn gedaan, kunnen op verzoek op zondag bezorgd worden.

Directeur en oprichter Pieter Zwart van Coolblue zegt met de dienst de lat een stukje hoger te leggen voor zijn concurrenten. Hij denkt dat meer webwinkels zijn voorbeeld zullen volgen. 

"Als je zaterdag iets bestelt, komt het pas maandag aan. Nu wordt het een dag sneller, dat is al fijn."

Zondag

Volgens de directeur is de laatste dag van de week bij uitstek "een prettige dag" om pakketten te ontvangen. Er zijn relatief veel mensen thuis op zondag.

Ondanks dat veel mensen op zaterdag ook vrij zijn en er tegenwoordig meer mensen thuiswerken, zou zondag een goede dag zijn om bestellingen binnen te krijgen, vindt hij. 

"Zondag heb je ook de tijd om te spelen met je aankoop. Je kan dan bijvoorbeeld al je nieuwe laptop installeren."

Gratis

Klanten hoeven niet extra te betalen voor een bezorging op zondag. Zwart vindt het niet terecht om daar hogere verzendkosten voor te vragen. 

Of zijn bedrijf voor deze service zelf wel meer aan verzendkosten kwijt is, wil Zwart niet zeggen. Maar volgens hem is het niet juist om de conclusie te trekken dat zijn bedrijf daar niet extra voor hoeft te betalen.

Vooralsnog is het niet mogelijk om abonnementen en grote aankopen zoals televisies en wasmachines op zondag te ontvangen. Deze producten worden via een andere logistieke dienstverlener vervoerd. Maar de directeur benadrukt dat "het overgrote gedeelte" van het assortiment wel onder de dienst valt.

PostNL

Het bedrijf heeft meerdere bedrijven benaderd om de nieuwe dienst uit te voeren. Uiteindelijk is PostNL als partner uit de bus gekomen. 

PostNL gaat in ieder geval drie maanden lang ook de bestellingen op zondag bezorgen. Ook de webwinkels Mycom, iCentre en Dixons doen vanaf september mee aan de proef. Na drie maanden evalueert het postbedrijf of de pilot succesvol is geweest en of de dienst verder uitgebreid kan worden.

Coolblue beschouwt de nieuwe mogelijkheden niet als een proef. Het bedrijf zal sowieso doorgaan met het laten bezorgen van pakketten op zondag, ongeacht of PostNL hiermee doorgaat of niet. 

Meer pakketjes

Zwart verwacht dat klanten na de invoering van de dienst "zeker meer pakketjes" gaan bestellen. PostNL is wat voorzichtiger. Vooralsnog zet het bedrijf geen extra personeel in, omdat het bedrijf denkt dat het aantal bestellingen niet direct zal groeien. 

Hetzelfde aantal pakketten zal voorlopig over meer dagen worden verspreid, zo denkt PostNL. "Het doel van de test is wel om het aantal pakketten te laten groeien. We hopen dat mensen die nu geen pakketjes laten bezorgen omdat ze toch niet thuis zijn, dat wel gaan doen", aldus de woordvoerder.

Bol.com

Concurrent Bol.com laat aan NUzakelijk weten geen plannen te hebben voor het laten bezorgen van pakketten op zondag. Het bedrijf zegt met zijn service “voor 23.00 besteld, morgen in huis” en bezorgingen op zaterdag al heel veel bestellingen snel te kunnen leveren. 

Bol.com zegt wel in de gaten te houden wat klanten belangrijk vinden en zijn diensten daar waar nodig op aan te passen.

Zalando

Volgens webwinkel Zalando is elke dienst die voor klanten meer gemak oplevert het overwegen waard. "Maar nog steeds moet worden bedacht dat, althans met mode, klanten de bezorgtijd niet per se het belangrijkst vinden bij het kiezen van een webwinkel", zegt het bedrijf tegen NUzakelijk.

"Waar ze echt om geven is dat het pakket wordt bezorgd binnen de beloofde termijn en dat de algehele service prettig is. Als we ontdekken dat bezorgen op zondag echt een toegevoegde waarde voor onze klanten heeft, dan zullen we overwegen het te introduceren."

Wehkamp

Ook concurrent Wehkamp laat vooralsnog geen bestellingen op zondag bezorgen. "Er zijn op korte termijn geen plannen om dit ook in te voeren, maar we houden dit soort ontwikkelingen natuurlijk wel nauwlettend in de gaten", laat een zegsman weten.

De grote Amerikaanse webwinkel Amazon is in bijna twintig Amerikaanse steden wel begonnen met het laten bezorgen op zondag. Klanten moeten voor deze dienst wel extra bijbetalen.

PostNL gaat pakketten op zondag bezorgen