Hema heeft aan het personeel voorgesteld om niet langer door te betalen in korte pauzes. Die maatregel moet de winkelketen helpen bij het financieel herstel.

Dat staat in een instemmingsaanvraag die is gestuurd naar de ondernemingsraden van de bakkerijen, distributiecentra en winkelfilialen, bevestigt een woordvoerder van de winkelketen woensdag.

Als de ondernemingsraden instemmen, betekent dat dat het personeel niet langer krijgt doorbetaald tijdens de kortere pauzes van ongeveer een kwartier gedurende de dag. Lunchpauzes werden al niet meer doorbetaald.

De Hema verdedigt de maatregel door er op te wijzen dat concurrenten ook niet doorbetalen bij pauzes. "De huidige regeling is niet marktconform", zo staat in de instemmingsaanvraag. Het voorstel is om het personeel langere diensten te geven, om aan hetzelfde aantal werkuren te komen.

Niels Suijker van FNV Bondgenoten zegt in het Financieele Dagblad tegen het voorstel te zijn. "Het komt erop neer dat mensen twee tot vier uur per week meer gaan werken voor hetzelfde loon."

Dat meer winkeliers niet doorbetalen in de pauzes van hun personeel vindt hij geen argument. "Ik kan ook een lijstje maken met bedrijven in de branche waar de pauzes wel worden betaald."

Hema legt in de brief uit dat de maatregel nodig is om de 'weg naar herstel door te zetten'. De winkelketen investeert momenteel fors in de ombouw van alle winkels. Pas later dit jaar worden hierover meer mededelingen gedaan.