Het aantal faillissementen in de zakelijke dienstverlening is sinds begin dit jaar gedaald. ABN Amro verwacht dat de daling doorzet in de rest van het jaar, zo blijkt uit een rapport van de bank.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek begin deze maand dat 143 bedrijven in de sector de deuren moesten sluiten in april. Een stijging van 40 procent ten opzichte van de maand ervoor, maar een daling van 7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Kijkend naar de langere trend daalt het aantal faillissementen, en die trend zet volgens de bank door. "We verwachten dat alle sectoren die zakelijke diensten afnemen een volumegroei zullen realiseren", zegt ABN Amro. Ook het algehele economische herstel levert een gunstige bijdrage.

Roet

Hoewel sterke concurrentie en structurele druk op marges in sommige sectoren volgens de bank roet in het eten kunnen gooien, zal de daling zich doorzetten tot een gemiddeld aantal faillissementen van 120 per maand.

Een uitzondering wordt gemaakt voor uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling.  Voor deze zakelijke dienstverleners geldt juist dat het aantal faillissementen in de eerste vier maanden van dit jaar is gestegen. "De piek is wel bereikt", zegt de bank.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantrekken van het aantal uitzenduren sinds het derde kwartaal van 2013.